Pět důvodů, proč neplivat na Zemana. Ekonom z pohraničí má jasno

10.11.2013 20:39

JINÝMA OČIMA Stačí, že si zvrtne koleno a protizemanovská média jsou plná jízlivých komentářů o arogantní hlavě státu, která zas doplatila na údajné alkoholové opojení. Ekonom a učitel z Chomutovska Petr Kaššák pro ParlamentníListy.cz vyvrací mýty prostřednictvím pěti důvodů, proč na prezidenta neplivat. Koneckonců už je prý - po devíti měsících od uvedení Miloše Zemana do prezidentského úřadu - načase.

Pět důvodů, proč neplivat na Zemana. Ekonom z pohraničí má jasno
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Miloš Zeman v Chomutově

Co ho k obraně nejvyššího představitele státu vedlo? „Nejen ve školství je nutné umět hodnotit a být objektivní,“ říká pedagog a míří své nepříliš lichotivé hodnocení k mainstreamovým médiím.

Každý občan má povinnost myslet

V prezidentské volbě upřednostnil Miloše Zemana před Karlem Schwarzenbergem. Zcela záměrně říká „upřednostnil“.  „Toto slovo totiž vyjadřuje ambivalenci, která byla s mojí volbou spojena, kdy jsem ´volil menší zlo´. A i přesto bych chtěl apelovat, aby se čtenáři nad jeho jednotlivými kroky zamysleli a pokusili se otevřít se argumentům. Každý zodpovědný občan má přeci povinnost myslet. Myslet neznamená papouškovat to, co nám řeknou v televizi. Líbí se nám, když si o nás lidé dělají úsudek na základě zkreslených informací? Hodlám-li někoho hodnotit a vynášet soudy, svědomí mi nedovolí spokojit se s jedním zdrojem informací. Nespokojme se jen s informacemi z babišovsko-bakalovských médií, tedy od lidí, kteří sledují své vlastní zájmy a podle nich manipulují veřejné mínění,“ nabádá a jme se připomenout některá konkrétní pozitiva, kterým se média věnovala jen okrajově.

Co neudělal Klaus, udělal Zeman

První pozitivum vidí Petr Kaššák v doplnění Ústavního soudu. „Předchozí prezident projevil naprostou neschopnost navrhovat Senátu kandidáty na ústavní soudce. Nynější prezident byl schopen navrhnout kompetentní i průchodné kandidáty a za pět měsíců se mu podařilo to, co jeho předchůdce nezvládl za dva roky,“ srovnává.

U druhého pozitiva také komparuje pomocí čísel. Miloš Zeman podle něj uskutečnil přes 250 jednání na Pražském hradě v prvních čtyřech měsících své funkce. „Tato jednání se uskutečnila s nejrůznějšími kulturními, sportovními, podnikovými nebo veřejně prospěšnými organizacemi, čímž dle mého dal jasně najevo, že hlas občanských iniciativ mu není lhostejný a že je schopen a především ochoten naslouchat. Ony schůzky jsou toho jasným důkazem,“ přesvědčuje.

O peníze jde až v první řadě…

Třetí argument předkládá z oblasti ekonomicko-finanční. „Prezident dává třetinu svého příjmu na splácení dluhu republiky a pro tento účel založil i sbírku – pochopitelně vzhledem k celkové výši státního dluhu je to spíše symbolické, ale stále je to o 60 tisíc korun měsíčně více, než přispívají ostatní. Zavázal se tak činit až do konce svého mandátu, tedy do roku 2018,“ zdůrazňuje Petr Kaššák Zemanovým odpůrcům.

Čtvrté plus současného českého „vládce“ vnímá v jeho jednání při povodních. „V některých médiích mu bylo vyčítáno, že není vidět. Pravda je taková, že jako první prezident pověřil 180 členů hradní stráže pomocí s popovodňovými pracemi v Lahovičkách, kam následně po ukončení prací přijel pohovořit s občany. Na rozdíl od premiéra Petra Nečase, který vyjel sbírat laciné politické body a v mnohých obcích se nechal fotit a natáčet, čímž bohužel zbrzďoval odklízecí práce. Jednání pana prezidenta proto hodnotím jako racionálnější a užitečnější,“ míní.

Páté pozitivum vidí Petr Kaššák ve zbavení se části prezidentských „feudálních“ práv. „Někteří nám předkládají mylnou tezi, že prezident se snaží zavést prezidentskou republiku. To, že se dobrovolně vzdal části svých práv - možnost udělit amnestii, abolici a podobně – jaksi nezapadá do jejich koncepce, a tak tento fakt přehlížejí a nehovoří o něm,“ upozorňuje.

A co ten alkohol?

Odpůrci zemanovské glorifikace by skutečně našli řadu kritiky, která by možná snadno smetla chválu se stolu. Za dehonestující pro republiku jsou některými považovány mimo jiné údajné prezidentovy alkoholické karamboly. I s tím se severočech Kaššák umí argumentačně vyrovnat. „ Nejhlasitější kritika vůči panu prezidentovi se snesla v kauze údajné opilosti při ceremoniálu odemykání korunovačních klenotů. Média předložila sestříhaný záznam a v zájmu objektivity se již neobtěžovala s ověřováním jimi předkládaných tezí. Nebylo tedy divu, že neuveřejnila prohlášení Milana Štěcha ani kardinála Dominika Duky, že prezident nebyl opilý. A opilost nepotvrdili ani ostatní účastníci,“ oponuje historce o ovíněném prezidentovi.

Upozorňuje rovněž, že do síně s korunovačními klenoty vede točité schodiště s devadesáti schody, a to bez zábradlí, a že po ceremoniálu byla panu prezidentovi naměřena teplota 39,2 °C. „Je nutné být spravedlivý nejen k těm, které máme rádi, ale i k těm, co jsou nám nesympatičtí. Ctěme presumpci neviny, nezavírejme oči před fakty, vezměme v potaz, že se už téměř pět let léčí s problémy při chůzi,“ nabádá a dodává: „Zcela v souladu s logikou zaznívá největší porce kritiky z řad voličů TOP 09. Přiznám se, že mi přijde trochu komické, když voliči TOP 09 odmítali volit Miloše Zemana kvůli jeho vztahu k alkoholu, aroganci a hrubiánství, a pak šli k letošním předčasným volbám a přesně tyto nešvary volili v podobě Miroslava Kalouska, který již byl ve funkci několikrát opilý, jednou se dokonce vyzvracel přímo ve studiu, i když nechci se dopustit stejných chyb, a proto raději říkám, že v tomto případě mu bylo pravděpodobně pouze nevolno, zfackoval před kamerami mladíka. Arogantními výroky je Miroslav Kalousek rovněž proslulý. Nerozumím tedy démonizaci Miloše Zemana a glorifikaci Miroslava Kalouska.“

Agitace na školách?

Petr Kaššák se – nejen proto, že je učitel - vyhraňuje i proti údajné volební agitaci při návštěvách škol, univerzit, proslovech při cestách po krajích a podobně. „Nechci nikoho přesvědčit, že Miloš Zeman neudělal žádnou chybu. Mým cílem je vzbudit pochybnosti o informacích podávaných mainstreamovými médii. Vzbudit pochybnosti je prvním krokem ke kritickému myšlení a kritické myšlení je prvním projevem inteligence,“ obhajuje své výroky ve prospěch prezidenta.  „Koneckonců, uveřejnil-li se tento příspěvek, nebude to s těmi novináři tak zlé. A i když Miloš Zeman je ztělesněním mnohých nešvarů, nikomu neříkám, aby ho miloval, stále platí rčení, miluj srdcem, vol rozumem,“ dodává na závěr.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…