Pět let nepokojů. Tajná zpráva musela jít ven. Proškrtaná, ale zbytek není pro Kanadu příjemný

22.03.2024 18:15

Kanadská královská jízdní policie v tajné zprávě varuje, že kvůli zhoršující se ekonomické situaci očekává v příštích pěti letech nárůst občanských protestů, které by mohly přerůst v masové nepokoje. A týkat by se to mělo především mladých lidí, kteří už nyní prokazatelně zažívají ztížené existenciální podmínky. „Například mnoho Kanaďanů mladších 35 let si pravděpodobně nikdy nebude moci koupit bydlení," uvádí zpráva.

Pět let nepokojů. Tajná zpráva musela jít ven. Proškrtaná, ale zbytek není pro Kanadu příjemný
Foto: Repro Twitter
Popisek: Protesty před kanadským parlamentem

Zpráva kanadské policie s označením „tajná“ počítá s tím, že v příštích pěti letech se zhorší životní úroveň kanadských občanů a varuje federální vládu, že by to mohlo vyvolat masové občanské nepokoje, jakmile si občané uvědomí bezvýchodnost své ekonomické situace. Zpráva měla sloužit jako „speciální operativní informace" a měla být šířena pouze v rámci policie a mezi rozhodujícími činiteli ve federální vládě. Na veřejnost se na základě svobodného přístupu k informacím dostala jen výrazně cenzurovaná verze zprávy.

„Nadcházející období recese urychlí pokles životní úrovně, který již mladší generace zaznamenaly ve srovnání s předchozími generacemi," uvádí se v cenzurované zprávě, kterou zveřejnil deník National Post. „Například mnoho Kanaďanů mladších 35 let si pravděpodobně nikdy nebude moci koupit bydlení," uvádí autoři zprávy.

Kromě zhoršující se životní úrovně varuje policie také před tím, že Kanaďané budou stále více rozčarovaní ze své vlády, což autoři většinou přičítají dezinformacím a konspiračním teoriím. „Orgány činné v trestním řízení by měly očekávat pokračující společenskou a politickou polarizaci živenou dezinformačními kampaněmi a rostoucí nedůvěru ke všem demokratickým institucím," objevuje se ve zprávě.

Další části zprávy jsou silně promazané, například část o společenské polarizaci v západním světě. „V posledních sedmi letech došlo v západním světě k výrazné sociální a politické polarizaci", zní část první věty, přičemž celý zbytek oddílu byl vládními cenzory vymazán.

Cenzorské pero také vymazalo většinu části textu varujícího před paranoidním populismem. „Na nárůstu politické polarizace a konspiračních teorií vydělávají populisté, kteří jsou ochotni přizpůsobit svá poselství tak, aby oslovila extremistická hnutí," stojí v jediné neredigované větě oddílu.

Pokud jde o klesající životní úroveň a nedostupnost vlastnického bydlení, varování kanadské policie skutečně odpovídá dostupným statistikám. Kanadská produktivita HDP na obyvatele má totiž už od 80. let minulého století klesající tendenci. V posledních letech se navíc tento trend dramaticky zrychlil, ačkoliv v mnoha srovnatelných zemích HDP na pracující osobu naopak roste.

Podle prosincové analýzy banky RBC dosáhla dostupnost bydlení na většině hlavních kanadských trhů „nejhorší úrovně v historii". V průměru jsou nyní dokonce i byty tak nedostupné, že pouze 44,5 % kanadských domácností mělo dostatečný příjem na to, aby si je při současných cenách mohly koupit. Pokud jde o rodinné domy, naději na jejich pořízení mělo pouze 25 % nejbohatších kanadských domácností. Ekonomické prognózy na příštích pět let ukazují, že se tento trend ještě zhorší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …