Petice: Smoljak, Klvaňa či Drahoš jdou zachraňovat ČT. Jak?

29.04.2019 10:17

Je Česká televize a Český rozhlas v ohrožení? Pod petici, jež nese název: Braňme média veřejné služby, se podepsalo 16 tisíc lidí. O budoucnosti médií veřejné služby by se tak mohlo diskutovat na plénu Senátu. Píše o tom server Aktuálně.cz.

Petice: Smoljak, Klvaňa či Drahoš jdou zachraňovat ČT. Jak?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

S návrhem projednat petici za účasti ředitelů České televize a Českého rozhlasu, předsedů mediálních rad i ministra kultury na půdě Sněmovny přišel senátní petiční výbor. Vznik petice inicioval například scenárista David Smoljak či publicista Tomáš Klvaňa. 

Anketa

Radní ČRo Vítězslav Jandák řekl, že Jiřímu Černému jednu ,,flákne", až ho potká. Vadí vám to?

7%
93%
hlasovalo: 11161 lidí

Petice by se tak mohla projednávat 15. června, co se týče zařazení na schůzi Senátu, rozhodovat o tom bude organizační výbor. Předseda petičního výboru Jiří Drahoš se však domnívá, že obavy jsou oprávněné. „Zejména v poslední době zesilují tlaky snažící se ovlivňovat a omezovat činnost médií veřejné služby,“ uvedl Drahoš. Kritéria médií veřejné služby nesmí podle jeho slov vést k tomu, co je možné a co se nesmí zveřejňovat. Zároveň to také nesmí vést ke snaze zlikvidovat veřejnoprávní média.

Původní text ZDE

„Současná mocenská aliance vysílá do všech mediálních rad cílevědomě zástupce proudu, který chce zpochybnit samu podstatu existence veřejnoprávních médií, zničit je, a tyto principy otevřeně vyhlašuje,“ řekl k důvodům petice pro server Aktuálně.cz Smoljak, jemuž se nelíbí ani neschvalování výročních zpráv o hospodaření a činnosti České televize. 

Závěrem Smoljak uvedl, že by byl rád, kdyby jednoznačně na jednání Senátu zazněl apel proti tomu, aby se tu neopakoval model z Polska či Maďarska. „Kde se vláda médií veřejné služby zmocnila, ovládla je a vyloučila z nich kritický postoj vůči sobě,“ uvedl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…