Petr Fiala burcuje. Když už náš klidný národ chodí na náměstí, je situace mimořádně vážná

13.05.2019 23:20

Šéf ODS Petr Fiala na blogu na serveru Aktuálně.cz reagoval na probíhající demonstrace proti Marii Benešové a premiéru Babišovi. „Nejsme národem, který chodí na náměstí kvůli maličkostem,“ napsal Fiala s tím, že trestní stíhání premiéra je stále nutné brát jako výjimečnou situaci, která volá po řešení.

Petr Fiala burcuje. Když už náš klidný národ chodí na náměstí, je situace mimořádně vážná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

„Snad se nebudeme tvářit, že toto je nějaká běžná situace předsedy vlády! Že je normální mít obviněného premiéra, kterého chce policie obžalovat,“ píše Fiala a dodává, že samotný premiér v poslední době volí taktiku mlčení. „Předseda vlády zatím zvolil tzv. pštrosí politiku. Tváří se, že se nic neděje. A celou věc bagatelizuje. Stejně jako jiní politici z jeho politického tábora. Ale kromě přehlížení, mlčení nebo urážlivých slov vlastně nemají argument, kterým by protesty zpochybnili,“ doplňuje Fiala.

Předseda ODS se pozastavuje hlavně nad tím, proč Babiš jmenoval na Ministerstvo spravedlnosti právě Benešovou. „K jakému cíli sloužil přesun paní Benešové z Hradu do vlády? K jakému cíli slouží její expresní dosazení do vlády, po kterém jí premiér hned nařídil, aby raději mlčela?“ pokládá řečnické otázky Fiala.

Babišovi podle svých slov sám nabízel řešení personální otázky na postu ministra spravedlnosti. „Premiérovi jsem navrhl, jak může situaci elegantně vyřešit. Když už nedokázal snést ministra, jehož sám do křesla spravedlnosti dosadil, mohl resort nabídnout koaličnímu partnerovi,“ píše Fiala a dodává, že další možností by bylo dosazení nezávislé respektované osobnosti.

„Jenže předseda vlády očividně neměl zájem (nebo nemohl?) vyřešit situaci elegantně, odpovědně a rozumně,“ kritizuje tvrdě Fiala. „Takže jeho ‚silné Česko‘ vypadá momentálně takto: za necelý rok ve své druhé vládě vyměnil třetinu ministrů, sám čelí návrhu na obžalobu a jeho rozhodnutí vyhánějí lidi na náměstí,“ zhodnotil negativně současnou politickou situaci předseda ODS.

Kromě samotného trestního stíhání a dosazení ministryně Benešové ale Fiala vypočítává i další problémy. „Ale opakuji, není to má první ani poslední výčitka vůči vládě. Po sněmovních volbách jsem zveřejnil ‚návod‘ na sestavení demokratické vlády, která by se nemusela opírat o komunisty, která by nevzbuzovala pochybnosti. A v tomto návodu byla neúčast trestně stíhaných osob ve vládě pouze jednou z podmínek,“ píše Fiala.

„Nedělám z toho fetiš, neboť projídání šťastných ekonomických let a chabý až nulový výkon vlády v oblasti rozumných rozpočtů, snižování byrokracie, penzijní reformy, veřejných investic do vzdělávání nebo infrastruktury pocítí republika ještě dlouho poté, kdy už bude předsedou vlády někdo jiný,“ pokračuje ve výčtu chyb šéf ODS.

„Co k tomu dodat? Stále máme demokracii. Pojďte volit,“ snaží se na závěr zapůsobit na voliče Fiala.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…