Petr Gazdík zuřil v rádiu na Babiše: Tohle je snad možné někde v Asii kolem Uralu, ale v evropské demokracii?

09.05.2018 18:15

Moderátor Jan Moláček ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu přivítal předsedu hnutí Starostové a nezávislí Petra Gazdíka. Ten se nadechl a dvacet minut zasazoval ránu za ranou trestně stíhanému premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO). Nešetřil ani ČSSD.

Petr Gazdík zuřil v rádiu na Babiše: Tohle je snad možné někde v Asii kolem Uralu, ale v evropské demokracii?
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda STAN Petr Gazdík přijel na Dny lidí dobré vůle

Ani půl roku po volbách není zcela jasné, kdy a zda vůbec bude mít Česká republika vládu, které vysloví důvěru Sněmovna. Stále probíhají intenzivní jednání o menšinové vládě ANO trestně stíhaného premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) a ČSSD, ale ani pokud se vedení obou stran dohodne, nebude nic jistého. Uzavřenou dohodu totiž budou v referendu posuzovat členové ČSSD. Ti se také mohou rozhodnout, že do koaliční vlády nevstoupí. A pak podle Gazdíka budeme stále na startu. Jen mezitím uběhne šest až sedm měsíců. A vinu na tom bude mít Andrej Babiš.

Přitom všechno mohlo být jinak, kdyby Babiš netrval na tom, že jen on může být premiérem. Babiš je podle Gazdíka překážkou k ustavení vlády. Ve standardních demokratických zemích není možné, aby trestně stíhaný premiér seděl mnoho měsíců na postu premiéra.   

„To je snad možné na začátku Asie nebo někde kolem Uralu, ale nemělo by to být možné v evropské demokracii... Kdyby to, z čeho je Babiš viněn, spáchal kterýkoli ze starostů, které zastupuji, tak už dávno sedí ve vězení,“ zlobil se Gazdík. Uznal sice, že voliči věděli o Babišově trestním stíhání už před volbami, a přesto ho zvolili, ale to prý na stanovisku hosta nic nemění. „Volby nerozhodují o tom, jestli je někdo vinen, nebo není vinen,“ zdůraznil.

Podle Gazdíka můžeme mít také ostudu v EU, s tím, že se jedná o rozpočtu na další sedmileté finanční období EU. „Jde také o nějakou prestiž v EU. Představa, že tam bude jezdit někdo, kdo se ve Sněmovně opírá o extremistické strany, no tak upřímně řečeno, si toho moc nevyjedná,“ varoval Gazdík.

Nemluvě o tom, že kdyby se Babiš opíral ve Sněmovně o SPD Tomia Okamury a komunisty, hrozí nám, že vystoupíme z EU i z NATO. Okamura se těmito svými plány nijak netají a Babiš už se o hlasy Okamurových poslanců opřel ve Sněmovně několikrát.

Ale i když se skutečně zrodí koalice ANO, ČSSD podporovaná komunisty, tedy bez Okamury, prý stále nemáme vyhráno. ČSSD totiž už podle Gazdíka v minulosti ukázala, že umí ruinovat státní rozpočet, když si nakláněla své voliče. „Ona je tedy získávala tradičně tím, že slibovala všechno všem a ráj na zemi,“ uvedl Gazdík s tím, že to pak decimuje státní rozpočet. A Babiš postupuje hodně podobně, když slíbil slevu studentům a seniorům na jízdném, ale také desítky až stovky milionů korun na různé krajské projekty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…