Petr Hájek obvinil Zemana z pohodlnosti

06.12.2013 13:18

Bylo přijetí policejního ředitele Martina Červíčka prezidentem republiky Milošem Zemanem taktickým tahem, navazujícím na podporu státního zástupce Ivo Ištvana, nebo je za celým těžko vysvětlitelným chováním hlavy státu, která tímto krokem jde jednoznačně proti „své“ vládě ministerského předsedy Jiřího Rusnoka, něco jiného?

Petr Hájek obvinil Zemana z pohodlnosti
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Miloš Zeman v Chomutově

Petr Hájek, znalý dlouhodobě z pozice někdejšího hradního vicekancléře poměrů v úřadu prezidenta republiky, rozebírá zmíněné kroky Miloše Zemana ve svém magazínu Protiporud. „Jednotná havlistická Národní fronta, plně oddaná prokurátorsko-policejní klice, která v létě odstřelením Nečasovy vlády fakticky převzala moc, mu za to jistě zatleská. Bohuslav Sobotka rovněž. Taktéž Andrej Babiš," píše směrem k Miloši Zemanovi Petr Hájek.

Podle Petra Hájka je za vším spíše Zemanova únava – a zjištění, že úřad hlavy státu je místo vyžadující plné nasazení a nutnost tvrdé práce. Jakkoli to z podhradí může vypadat jinak. „Není za tím nutno vidět hned složité šachy – i když právě takové situace má Miloš Zeman rád, provokuje je a náruživě `hraje`. K pochopení nám může posloužit řada kroků, které mají společného jmenovatele, ač napohled také vypadají kdovíjak promyšleně: Hlava státu si prostě tak trochu neví se svými prezidentskými povinnostmi rady. A zakrývá to řadou jednoduchých levných gest, které mají širokou publicitu, ale především jsou bezpracná," píše Petr Hájek.

Celý článek ZDE.

S tím podle něj souvisí i Zemanovo vzdávání se pravomocí – tu jmenování profesorů převádí na ministra školství, tu milosti převedl na Ministerstvo spravedlnosti. „Jako člověk, který vše viděl po dlouhé roky zblízka, mohu potvrdit, že nic horšího si v prezidentské agendě nelze představit,“ píše Petr Hájek o prezidenstských milostech.

„Prezidentovi tak ubyla další náročná agenda. Jaké budou další? A co nakonec hlavě státu vlastně zbude? Politické konspirace mixované pokládáním věnců?“ ptá se autor. Podle něj je třeba podporu Martina Červíčka vidět v tomto světle. „A vyjádří mu podporu. Bezpracně. A – jak dokazuje i tento text – hned je o čem psát. Co zkoumat. Nad čím se zamýšlet. O čem spekulovat. Ve skutečnosti však za tím není nic. Jen pohodlnost. U hlavy státu nebezpečná," uzavírá Petr Hájek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…