Petr Honzejk k premiérovu volání po potrestání Peksy: Babiš postoupil o level výš na „Česko, to jsem já“

03.05.2018 21:39

Andrej Babiš žádá, aby vůči pirátskému poslanci Mikuláši Peksovi zahájil sněmovní mandátový a imunitní výbor disciplinární řízení. Premiérovi v demisi totiž vadí poslancovy výroky v zahraničí o tom, že je trestně stíhaný a že zneužívá evropské dotace. Komentátor Petr Honzejk se proto v komentáři na serveru iHNed.cz rozepsal o tom, jak moc je jeho požadavek absurdní. „Odhaluje Babišovo autoritářské uvažování, pro které je příznačný odpor k jakékoli kritice,“ říká.

Petr Honzejk k premiérovu volání po potrestání Peksy: Babiš postoupil o level výš na „Česko, to jsem já“
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Andrej Babiš a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák na setkání členů vlády v demisi s občany v Třinci

Když už bychom podle Honzejka měli hovořit o zájmech Česka, pak ty rozhodně nepoškozuje to, že nějaký poslanec naplno řekne, jak se to s naším premiérem má, ale spíš to, že takového premiéra máme. „Stížnosti Babiše, že se proti němu všichni spikli, byly doposud úsměvné, legrace ale končí. Přešel totiž od nářků k pokusům o trestání kritiků. A to je zlé,“ zahájil svůj komentář na serveru iHNed.cz Honzejk.

Premiér nemůže rozdýchat fakt, že Peksa na setkání se švédskou delegací mluvil o Babišově problému se stíháním kvůli podezření ze zneužívání evropských dotací. „Tím prý ‚poškodil Českou republiku‘. Babiš sice chytře píše, že o ‚poškozování zájmů‘ mluvili neoficiálně sami Švédové, ale žádný záznam o tom neexistuje, takže je nutné brát to jako Babišův pohled na věc,“ zdůraznil novinář.

Právě tento případ podle komentátora o Babišovi prozrazuje víc, než by si asi sám přál. „Je v něm zakódován důvod, proč se před ním mít na pozoru. Už dříve Babiš fungoval podle vzoru ‚ANO, to jsem já‘, nyní postoupil o level výš na ‚Česko, to jsem já‘,“ řekl Honzejk s tím, že Babiš chce být považován za demokrata, ale pořád se ne a ne zbavit autoritářské mentality, které je v principu každá kritika protivná. „V tom je dost podobný Miloši Zemanovi s jeho ‚shut up‘, které vzkázal kritikům po svém znovuzvolení,“ dodal.

Babišův požadavek na potrestání Peksy je prý o to absurdnější, když o stíhání Babiše ví v evropské politice každý. „Česko nepoškozuje to, že nějaký poslanec naplno řekne, jak se to s naším premiérem má, ale spíš to, že takového premiéra máme,“ uvedl komentátor a zmínil i to, že z pohledu obrazu země v zahraničí je mnohem problematičtější divoká verze, kterou o svém stíhání šíří Babiš, tedy že je to politicky motivované a lze si tady objednat trestní stíhání, uzavřel Honzejk s tím, že je to premiér, nikoli Pirát Peksa, kdo svými řečmi poškozuje Česko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…