Petr Nečas se po čase opět vyjádřil k zásadní politické věci

23.01.2014 12:09

Expremiér Petr Nečas se po delším čase opět vyjádřil k zásadní politické otázce. Odpověděl v anketě Institutu Václava Klause na dotaz, zda sjednotilo euro Evropu, jak doufali jeho otcové – německý kancléř Kohl s francouzským prezidentem Mitterandem, nebo rozdíly mezi evropskými zeměmi prohloubilo. Uplynulo totiž 15 let od zavedení eura.

Petr Nečas se po čase opět vyjádřil k zásadní politické věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expremiér Petr Nečas

Anketa

Klára Samková jako lídryně Úsvitu do EP... Vybral si Okamura správně?

78%
22%
hlasovalo: 1192 lidí

Podle Nečase rozhodnutí o vytvoření společné evropské měny bylo bytostně politické a představovalo klasický případ ignorace řady ekonomických, ale i politických argumentů. Dle Nečase je nutné rozlišovat tři roviny: samotné vytvoření společné měny, rozsah eurozóny a hloubku integrace, a to nejen samotné eurozóny. V mnoha ohledech podle něho totiž není možné odvrhovat myšlenku společné měny a priori a musí být posuzována i z hlediska dalších dvou rovin.

Německo a Nizozemí se společnou měnou má logiku. Euro ne

„Například úvaha, že by ekonomiky, jako je Německo, Rakousko či Nizozemsko, mohly používat společnou měnu, má jistou politickou logiku i ekonomické racio. Srovnatelná výkonnost ekonomiky, vysoká konkurenceschopnost a synchronizace ekonomických cyklů, rozumné rozpočtové hospodaření, vzájemné propojení ekonomik, včetně produkčního propojení, vzájemná fixace směnných kurzů, to vše vytváří předpoklady pro ekonomicky a politicky logickou myšlenku o vytvoření společné měny,“ napsal Nečas.

Celý text zde.

Zavedení eura ale bylo od typu možné měnové unie mezi Německem a Nizozemskem odlišné: „Zde měla přednost logika vytvoření společné měny jako zdroje kontinuálního tlaku na prohlubování evropské integrace. Čistě politickým rozhodnutím bylo zahrnout do eurozóny i země jižního křídla. Není tedy překvapením i tlak na fiskální unii a také transferovou a dluhovou unii.“

Důsledkem zavedení eura jsou dle Nečase i dva paradoxy: „Míra koordinace rozpočtových politik dnes v EU přesahuje míru koordinace v zavedených federacích, jako jsou USA, Švýcarsko či Německo. A do problémů jsou dnes vtahovány jednotně nejenom nezdravé ekonomiky, ale i zdravé a konkurenceschopné ekonomiky evropského severu. A to je jistě nezamyšlený důsledek vytvoření eurozóny. Nemluvě o revitalizaci antiněmeckých resentimentů ve veřejnem mínění v řadě evropskych zemí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…