Petr Pavel: 75 % Čechů se odmítá vzdělávat. Svět nám uteče. Důchody? To bude bolet

15.02.2023 9:42 | Ze sítí

Velký rozhovor představil nastupujícího prezidenta Petra Pavla čtenářům MF DNES. Dozvěděli se, že chce být hlavou státu velmi aktivní, která bude „plnohodnotně využívat“ všech možností, vyplývajících z autority jeho funkce. A kromě toho Petr Pavel představil své názory na některé chystané reformy. Třeba důchodovou, u které máme počítat s tím, že bude bolet, ale jinak to nepůjde. Přesto by chtěl do společnosti vnést pozitivnější atmosféru.

Petr Pavel: 75 % Čechů se odmítá vzdělávat. Svět nám uteče. Důchody? To bude bolet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

„Mým cílem je, aby došlo ke změně atmosféry ve společnosti. Mluvím o posunu k aktivnějšímu a pozitivnějšímu vidění světa,“ představil zvolený prezident Petr Pavel své ambice v rozhovoru pro MF DNES.

Kromě toho by chtěl z Hradu přispět k několika zásadním reformám, které tato společnost potřebuje. Důchodové, daňové a vzdělávací. Ta by měla spočívat především v pochopení, že člověk se musí vzdělávat celý život.

„Ke svému překvapení jsem se dozvěděl, že asi 75 procent Čechů nemá zájem se v průběhu života dále vzdělávat. Prostě považují své vzdělání ze školy za dostatečné,“ vykládal. Podle Pavla je to nebezpečné, protože svět je progresivní a uteče nám.

Aktuálně se ale řeší především reforma důchodů. I o té má Pavel, který v posledních letech sám byl v penzi, poměrně jasné představy.

„Účet na důchody je v podstatě rovnice o třech proměnných a těmi je výše sociálního pojištění, poměr mezi reálnou mzdou a výší důchodu a pak samotný věk odchodu do důchodu.“ První dvě možnosti se podle něj už moc natahovat nedají, takže prostor je jen ve změně věku odchodu do důchodu.

„Zvyšuje se průměrná délka života i úroveň vědy a zdravotní péče,“ předložil další argument. On sám se prý v jednašedesáti letech starý rozhodně necítí.

„Je jasné, že máme-li mít vůbec nějaký důchodový systém, tak si na něj musíme vydělat,“ uzavřel zvolený prezident.

Apeluje ale na vládu, aby reforma byla „blbuvzdorná“, tedy pochopitelná pro všechny. Vláda by měla občanům jasně vysvětlit, že pokud mají mít do budoucna alespoň nějaké důchody, musí se reforma udělat teď, jinak systém zkolabuje. „A že ta reforma bude bolet, o tom není žádných pochyb,“ připouští generál.

Nějaký přehnaný patriotismus není na místě

Jako prezident chce být aktivní a do věcí vstupovat, i když ho Miloš Zeman varoval před „prezidentským údělem“ – rozporu silného mandátu z přímých voleb a úzkých reálných pravomocí. Pavel to tak ale nevidí. „Myslím, že to není jen o pravomocích, které prezident má specificky dané, ale je to také o možnostech, které má a které vyplývají z autority jeho funkce,“ uvažuje.

Tyto možnosti chce „plnohodnotně využívat“.

V rozhovoru také potvrdil dva nové členy svého týmu. Velvyslance při EU Jaroslava Zajíčka jako šéfa zahraničního odboru a velvyslance v Bělorusku Tomáše Pernického jako šéfa protokolu. Zatímco Pernický působil v protokolárním odboru už na ministerstvu zahraničí, Zajíček působil většinu své kariéry v Bruselu na zastoupení ČR při EU. Jen v letech 2011–2016 působil jako zástupce velvyslance ve Washingtonu.

Pavel ale odmítl mediální spekulace, že by měl na Hrad jako poradce pro vnitřní politiku přijít bývalý poslanec Jan Farský. Zatím je prý „ve stadiu úvah“. Pavel jej prý poznal, když přijel do Semil, kde dělal starostu, na besedu s gymnazisty. „Jako starosty si ho tam velice vážili, takže pro mě byl i dobrým zdrojem informací o komunální politice,“ vysvětloval.

Na dotaz, zda bude pokračovat v symbolice a jako prezident ČR jezdit českým vozem Škoda přišla odpověď: „Nějaký přehnaný patriotismus není v tomto případě úplně na místě. Vidím smysl i v tom, abych na cestách po České republice jezdil vozem, který je úspornější.“ Na cesty do zahraničí je prý zase bezpečnější limuzína BMW.

Pokud jde o cesty do zahraničí, Petr Pavel již tento víkend, ač není inaugurován, zamíří na bezpečnostní konferenci do Mnichova. Zde chce se západními státníky řešit i dodávky zbraní Ukrajině. „Využiju každou příležitost, abych to, co v této věci cítím a vnímám jako důležité, těmto lidem řekl,“ ujišťuje. Solidarita, kterou ústně vyjadřujeme Ukrajině a prezidentu Zelenskému, podle něj musí být přetransformována do „konkrétní a velice rychlé pomoci ve formě vojenské techniky“.

Pak se jako bývalý náčelník štábu NATO rozpovídal, co očekává od avizované ruské ofenzivy. Pokud prý nebude Ukrajina dostatečně připravena a vyzbrojena, hrozí, že by se „změnila dynamika bojů na Donbase ve prospěch Ruska“.

I proto chce nadále pracovat na zajištění české bezpečnosti. „Teď se Spojenými státy připravujeme bezpečnostní dohodu, která posune úroveň našich vztahů zase o velký kus dál,“ avizuje nastupující prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

když Pavel odešel do , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 15.02.2023 12:27:56
předčasného důchodu v 57 letech , taky ho to bolelo ?? Asi byl unavený z válení se v křesle na štábu. Marxista Pavel přebarvený na generála NATO, viděl poctivou práci leda z letadla bombardující Bělehrad.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…