Petr Pithart s přáteli je šokován filmem o Havlovi. Byl to silák. Potřebujeme jej jako symbol rovné páteře

09.10.2020 18:08

Skupina někdejších přátel a spolupracovníků prezidenta Václava Havla se v otevřeném dopise ostře ohradila proti filmu „Havel“ režiséra Slávka Horáka. Ten dle nich prvního polistopadového prezidenta vyobrazuje coby slabocha. „Havel nebyl slaboch, ale symbol silné rovné páteře,“ vytýkají filmu bývalý premiér a předseda Senátu Petr Pithart, bývalý velvyslanec Petr Janyška, výtvarník Joska Skalník nebo spoluzakladatelé Veřejnosti proti násilí Fedor Gál a Ladislav Snopko. Tvrdí, že jsou z filmu „šokováni“.

Petr Pithart s přáteli je šokován filmem o Havlovi. Byl to silák. Potřebujeme jej jako symbol rovné páteře
Foto: Screen Youtube
Popisek: Václav Havel v roce 1990 na návštěvě Izraele

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 8.10.2020)

67%
33%
hlasovalo: 42480 lidí
Film, který signatáři kritizují, přináší příběh Václava Havla z jeho disidentských dob a odehrává se v letech 1968 až 1989. Zobrazuje mimo jiného i prezidentovy milostné vztahy či pochyby.
 
„My, kteří jsme Václava Havla znali, byli jeho přáteli nebo pracovali v jeho blízkosti, jsme šokováni, jaký obraz o prvním polistopadovém prezidentovi a dlouholetém hybateli bývalé opozice ten film předkládá,“ vyjádřili se podepsaní.

Film podle nich Havla ukazuje, jako „přešlapujícího slabocha, který se neuměl nikdy rozhodnout, kterého musel vždy někdo údajně postrčit, jako okrajovou, historicky náhodnou váhavou figurku“.

„Symbolu rovné, neohnuté páteře ve věcech veřejné a politické angažovanosti, který Václav Havel ztělesňuje v novodobých českých dějinách a který je pro české skupinové povědomí tak potřebný. Havel jej navíc ztělesňuje nejen doma, ale stále i ve světě,“ píší.

Havel podle nich „měnil dějiny“ a  „byl mistr slova“. „Jako málokdo dovedl popsat marasmus 70. a 80. let i formulovat požadavky opozice, a zároveň měl odvahu zaplatit za to roky opakovaného věznění a policejního pronásledování,“ dodali.

Režisér filmu „Havel“ Slávek Horák se vůči kritice vymezil. „ Inu, co člověk, to názor,“ komentoval dopis. Snímek podle jeho mínění ukazuje příběh „o člověku, který se rozhodl bojovat proti bezpráví, šel pro své přesvědčení do vězení a málem tam za svoji pravdu umřel“. „Se všemi lidskými nedokonalostmi a občas absurdními rozpory, které si i sám uvědomoval, jak o tom svědčí jeho tvorba. To je pro mě Havel, o tom je náš film,“ odvětil režisér Horák na kritiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…