Petr Žantovský přitvrzuje: "Nátlak" moderátorky ČT na psychiatra, pokus o odstavení Zemana, Merkelovou před soud pro válečné zločiny...

30.07.2016 8:55

TÝDEN V MÉDIÍCH Server zřizován a placen veřejnoprávní agenturou ČTK jako jednu ze svých hlavních čtvrtečních zpráv zařadil studii think-tanku, který mírou sprostoty svých výstupů testuje ochotu veřejnosti přijímat jeho nehoráznosti, naposledy označením hlavy státu za trojského koně Ruské federace. Petr Žantovský se ve svém pravidelném hodnocení zabývá i tím, jak psychiatr Cyril Höschl odmítl hloupou propagandistickou hru ČT označit nedávné útoky islamistických teroristů za činy frustrovaných jedinců patřících do cvokhauzu.

Petr Žantovský přitvrzuje: "Nátlak" moderátorky ČT na psychiatra, pokus o odstavení Zemana, Merkelovou před soud pro válečné zločiny...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

V mainstreamových médiích se velice často objevují zástupci jednoho think-tanku a zveřejňují se i jeho zprávy, které autoři nazývají analýzami, z nichž ale na hony čouhá účelovost. Ve svém pravidelném ohlédnutí za uplynulým týdnem v médiích se mu věnuje i Petr Žantovský. „Kdo ve čtvrtek zabrousil na server ČTK České noviny, který by měl vyjadřovat nezpochybnitelné veřejnoprávní pravdy, neboť je zřizován a placen veřejnoprávní agenturou ČTK, asi byl dosti překvapen. Hned v úvodních zprávách z domova jej totiž zaskočila zpráva o tom, že prezident Miloš Zeman je podle organizace Evropské hodnoty ruským trojským koněm v informační válce. Organizace to prý uvedla při představení studie o českých webech, které označuje za dezinformační,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Petr Žantovský.

„Miloš Zeman v českém prostoru hraje roli trojského koně Ruské federace, kdy systematicky přebírá a opakuje základní teze pozice Kremlu. Opakovaně je tak ruskou propagandou využíván a vykreslován jako Putinův přítel,“ stojí ve studii, jejímž spoluautorem je gay pornoherec Jakub Janda, který je u ní představen jako zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty a vedoucí strategického programu Kremlin Watch. „Zemanův mluvčí to vcelku logicky označil za součást kampaně proti hlavě státu. Podle něj je boj s ruskou propagandou výnosným byznysem a zapochyboval o nezávislosti a financování organizace Evropské hodnoty. Na twitterovém účtu uvedl, že na její činnost více než 350 tisíci korunami přispěly ministerstva školství a zahraničí pod vedením ČSSD,“ poznamenává mediální odborník.

K analýzám slouží špiclování, z nich se pak vytvářejí udavačské seznamy

A nabízí krátké ohlédnutí za tím, co tato „mozkovna“, jak bývá think-tank jako instituce také někdy překládán, dosud předvedla. „Tuto organizaci, bohužel, známe už delší čas. Zpočátku byla, zejména ve vysílání České televize, prezentována jako nezisková organizace zabývající se současnou evropskou politikou. Výroční zprávy Evropských hodnot ukazují, že na jejím financování se skutečně – vedle českých státních orgánů – podílejí zdroje z Evropské unie. Jak by ne. Tam přece vede jasná linka počínající ex-europoslancem Josefem Zieleniecem, pro nějž mnozí z Evropských hodnot – Janda, Hokovský – dříve pracovali. Dnešní linie Evropských hodnot je však už jiná, než třeba před rokem,“ upozorňuje Petr Žantovský.

Především se už nevyjadřují k událostem a fenoménům jako nezaujatí pozorovatelé. „Místo toho vstupují do velmi konkrétních aktivních politických dějů. Špiclují internetovou mediální komunikaci a vytvářejí z tohoto nechutného ‚dealu“ různé analýzy, souhrny, udavačské seznamy ‚nepřátel‘, mezi nimiž, jak je zřejmo, je hlava státu na čelném místě. Pokud by někdo nevěděl, proč to Evropké hodnoty činí – tedy kromě peněz, které za to dostávají – pak je tu vysvětlení. Iniciativu pro evropské hodnoty, jakousi mateřskou loď dnešních Evropských hodnot, založil před dvěma lety Petr Kolář. Tentýž, který v roce 1997 spolu s Josefem Zieleniecem odstartoval pokus o státní převrat, který vešel do dějin pod názvem Sarajevský atentát,“ připomíná mediální analytik.

Kolář a spol. sprostotou výstupů testují okolí, zda nehoráznosti přijme

Není náhodou, že právě Petr Kolář je dnes jedním z nejčastějších hostů ve vysílání České televize. „Vyjadřuje se tam ke kdečemu, protože se v mezičase zřejmě stal – podobně jako Tomáš Halík a pár podobných – vševědem. A tentýž Kolář nijak nezastírá ambici vstoupit znovu do české politiky ‚hlavními dveřmi‘. Vsadím své poslední boty, že ty ‚hlavní dveře‘ mají mít podobu vstupu do Kanceláře prezidenta republiky. Volba bude co nevidět, a tak má Kolář napilno. Evropské hodnoty jsou jeho osobní gardou, která má mírou sprostoty svých výstupů testovat ochotu okolního prostředí – veřejnosti – přijímat takové nehoráznosti, jaké se na ně hrnou,“ vysvětluje Petr Žantovský.

Co však považuje možná vůbec za nejhorší – a upozorňují na to už zmíněné České noviny – je fakt, že Evropské hodnoty se podílejí na vládním Auditu národní bezpečnosti. „Jeho jedenáct doporučení počítá mimo jiné se vznikem Centra terorismu a hybridních hrozeb, které bude mít od příštího roku na Ministerstvu vnitra za úkol bojovat proti šíření nepravdivých informací. Tak si kladu za naše novináře otázku, neboť oni si ji, jak zřejmo, tradičně nekladou: Jedná Petr Kolář ve shodě s ministrem vnitra Chovancem? Anebo s premiérem Sobotkou? Je toto další z pokusů, jak znevěrohodnit, pošpinit a posléze odstavit stávajícího prezidenta Zemana a nahradit jej usměvavým Kolářem? Nic není vyloučeno. Vzpomeňte, že Sobotkova ČSSD se kdysi – v roce 2003 – dokázala účelově spojit s kdekým od Jana Sokola po Jana Švejnara, jen aby zamezila Zemanovi v nástupu na Hrad,“ připomíná mediální odborník.

Sociální demokracie opakuje historii a uvolňuje místo něčemu horšímu

A není těžké si vzpomenout, že totéž se odehrálo o deset let později. „To sociální demokracie, místo aby posílila řady levice tím, že by podpořila Miloše Zemana, postavila proti němu beznadějného Dienstbiera. Historie se tu nejspíše opakuje. Jenomže nejen ke škodě levice – ta v naší zemi už skoro neexistuje – socialisté jsou stranou středové pravdy a lásky a komunisté tak tak zabírají spíše oportunistické než zásadové postoje tradičních socanů. A i když mne asi nelze podezřívat z příslušnosti k levici, konstatuji, že je to veliká škoda, že se levice takto rozpadá, protože uvolňuje své místo něčemu mnohem horšímu. Tomu, co reprezentují Kolářové a Evropské hodnoty všeho druhu. Snad ani třeba není dodávat, že za potlesku mainstreamových médií,“ podotýká Petr Žantovský.

Událostí, která bude zřejmě podle mediálního analytika hýbat okurkovou sezónou, je v těchto dnech započaté vyšetřování parlamentní komise, zabývající se reorganizací v policii, jejímž důsledkem je zrušení ÚOOZ v čele s Robertem Šlachtou. „Tento akt, jednostranně vyhlášený policejním prezidentem Tuhým a politicky krytým ministrem Chovancem, vyvolal značnou rozepři v koaličních řadách. Zejména hnutí ANO ústy Andreje Babiše vyjádřilo opakovaně velmi ostrou nevoli s tímto organizačním krokem. Babiš se nijak netají svým přesvědčením, že socialisté skrze Tuhého chtějí totálně ovládnout vyšetřovací teritorium Policie ČR, což jim může umožnit zamést některé nepohodlné kauzy pod koberec. Zejména se může jednat o aktuální OKD, které před dvanácti lety, ještě jako ministr financí, ‚přihrál‘ Bohuslav Sobotka Zdeňku Bakalovi za podmínek, které snad ani raději nechtějme znát,“ poukazuje mediální odborník.

Do díry vyhloubené Bakalou, z úradku Sobotkova, sype stát peníze

OKD se v té souvislosti zmiňují často. „Právě to prý je kauza, která ležela Šlachtovi na stole v okamžiku, kdy jej Tuhý reorganizačně ‚vyakčňoval‘. Nu, těžko posoudit, co Šlachta v tu chvíli skutečně vyšetřoval, jisté je, že Sobotka s Bakalou ten kšeft tehdy uskutečnili, a že Bakala teď zmizel s kufrem peněz z firmy, která je na tom tak špatně, že na ni musí stát dávat další stamiliony, aby zachoval aspoň na chvíli jakýs takýs klid zbraní s odbory a zaměstnanci, kteří notanebe jsou v celé věci nevinně. A to už vůbec nemluvím o kauze bytů OKD, které měly být jakýmsi ‚věcným břemenem‘ toho dávného kšeftu, a kde je mu dnes konec, že... Pak se divte Babišovi, když se čílí při pohledu na částky, které místo do investic, zdravotnictví či školství musí sypat do díry vyhloubené Bakalou – z úradku Sobotkova. Pak si lze představit, k čemu byla ta rychlost a nenadálost Tuhého reorganizace,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Sporná reorganizace vstoupí v platnost už v pondělí spojením protimafiánského a protikorupčního útvaru. Namísto nich vznikne Národní centrála proti organizovanému zločinu. Když tento záměr v červnu oznámil policejní prezident Tomáš Tuhý, vyvolalo to ostrou roztržku ve vládní koalici. „Přitom by celkovému uklidnění zjitřených emocí a odbourání budoucích podezření a nejasností pomohlo, kdyby se našel účinnější kontrolní mechanismus, aby tak zásadní organizační kroky, dotýkající se celé společnosti, nebyly v rukou jediného člověka s jediným politickým krytím. V daném případě stačilo málo: projednat zamýšlenou reorganizaci s koaličními partnery. Pokud k tomu dnes zákon nenutí, je třeba ho změnit. Policie nesmí být v rukou jediné politické strany. To už jsme tu kdysi měli, a jak to dopadlo,“ zmiňuje mediální analytik.

ČSSD by měla stát o to, aby policii nešlo ovládnout z jediné kanceláře

A poukazuje na aktuální dění v zemi půlměsíce. „Koneckonců náš partner v NATO, Turecko, které ještě nedávno hlásilo svůj zájem o to být naším partnerem i v Evropské unii, předvádí docela názorně, jak to dopadá, když má veškeré donucovací, sudilské a obecně informační složky státu v rukou jedna politická skupina, neřku-li jedna osoba. Toto poučení bychom si měli opakovat od rána do večera. A pokud se Chovanec a jeho sociální demokraté chtějí prezentovat sami jako strana demokratická, nikoli autokratická, měli by být právě oni první, kdo budou navrhovat rozdělení exekutivních a kontrolních pravomocí nad policií tak, aby ji nebylo možno ovládnout z jediné kanceláře. A novináři by z toho měli sociální demokracii začít hodně svižně zkoušet. Učiní to? Vsadím se, že ne. Proč? Na to si odpověz každý sám,“ vybízí Petr Žantovský.

Za třetí nemůže opomenout geopolitickou událost těchto dnů, kterou nesporně jsou gradující teroristické či obecně násilnické útoky v zemích západní Evropy – Francii a Německu. „Je na první pohled zřejmé, že jde o přímý, či nepřímý důsledek loňského otevření dveří rukou Angely Merkelové, která pozvala na starý kontinent každého, kdo o sobě prohlásil, že je v nouzi. Díky tomu se vedle skutečně nuzujících obětí války v Sýrii do Evropy dostaly zástupy lidí z jiných zemí – od Albánie po Pákistán – kde žádné války sice nejsou, ale kde je však státním náboženstvím a státní politikou islám. A v těchto zástupech se nepochybně mohou nacházet a nacházejí latentní či skuteční teroristé nebo jejich inspirátoři,“ domnívá se mediální odborník.

ČT si pozvala psychiatra, ale ten z islamistických teroristů cvoky neudělal

To je hrozbou, kterou se však spousta politiků pokouší zlehčovat. „Stále zapomínáme, že oni vedou svatou válku, džihád, a my, navzdory tomu, že jsme jejich hostiteli, jsme považováni za nepřátele. Nevyznáváme islám a nechováme se podle jeho zásad, a proto jsme takříkajíc na mušce. A na koho to slovo padne, kdy a kde, je vlastně nepodstatné. Podříznutý kněz, zavražděná těhotná žena, rozmasakrované děti v ‚mekáči‘ nebo turisté na Azurovém pobřeží, to jsou jen náhodné oběti této svaté války. A nechť se na mne nikdo nezlobí, když se to všichni bojí říct, já to klidně řeknu: Předpokládám, a pokud existuje spravedlnost, i věřím, že Merkelová jednou za to všechno stane u soudu pro válečné zločiny,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Tímto delším připomenutím násilnických útoků v Německu a Francii si připravil půdu pro hodnocení toho, jak se o nich také může mluvit ve veřejnoprávní televizi. „Inu, Česká televize se touto věcí obšírně zabývala například v úterních Událostech či v pořadu 90´ ČT24 téhož dne. Zejména ten druhý byl poučný. Moderátorka klade otázky hostu, psychiatru Cyrilovi Höschlovi, který je jako obvykle velmi věcný a snaží se mluvit co možná objektivně. Moderátorka jej stále tlačí do dilematu: byli útočníci z těchto dnů skutečně islamističtí teroristé, nebo jen frustrovaní jedinci patřící do cvokhauzu? Proto také byl hostem psychiatr, že. Měla se navodit nálada, že odpověď za ‚b‘ je správně,“ nepochybuje mediální analytik o takovém úmyslu.

Je na čase začít si chránit vlastní kůži, než dopadneme jako v Německu

„Jenomže profesor Höschl velmi správně poučil moderátorku, hrající bůhvíproč tu hloupou propagandistickou hru, o tom, jak se věci skutečně mají. Že muslim se řídí nejen svým náboženstvím, ale islám je jeho vodítkem i ve smyslu politickém, světonázorovém a koneckonců i právním. Protože šaría je od islámu neodmyslitelná, a zároveň je neslučitelná s právním řádem ‚staré‘ Evropy. Rozpor mezi islámem a Evropou je tedy hodnotový, v důsledku pak přetavený ve vnější nesoulad systémů, kde na jedné straně je křesťanská vstřícnost a na druhé straně militantní politická ideologie,“ vysvětluje Petr Žantovský s tím, že ČT prostřednictvím své moderátorky dávala velmi ostentativně svou nelibost nad výroky profesora Höschla.

„Bodejť by ne, vždyť přece zadáním pořadu mělo být něco úplně jiného: bagatelizovat útoky v Německu a Francii, hodit je na osamělé psychopaty a dojít k závěru, žel sdílenému i papežem Františkem, že existují nějací mírumilovní muslimové, kteří vlastně nežijí podle koránu a je, jak říkal František v Polsku, na nás, abychom jim vyšli vstříc a ukázali jim svou dobrotu. Nu, myslím, že dobrotu ukazujeme, nejen díky Merkelové, už dost dlouho. Teď by asi mělo být na čase začít si chránit vlastní kůži. Nebo si v České televizi opravdu myslí, že nutně musíme i u nás prožít ta traumata, jaká dnes prožívají ve Francii a Německu, než začne referovat aspoň trochu podle pravdy?“ ptá se mediální odborník na závěr svého pravidelného hodnocení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…