Petr Žantovský zvolen do Rady ČTK a z Bakalova plátku okamžitě vyletěla jedovatá slina

28.02.2018 22:38

Novináře Petra Žantovského, který přispívá do ParlamentníchListů.cz, ve středu zvolila Sněmovna novým členem Rady České tiskové kanceláře. Další dvě místa zůstávají zatím ještě volná a druhé kolo volby bude pokračovat o týden později. „Šlo mi o jeho provokativnost,“ uvedl předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO), který jej nominoval.

Petr Žantovský zvolen do Rady ČTK a z Bakalova plátku okamžitě vyletěla jedovatá slina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Server Respekt.cz podnikatele Zdeňka Bakaly informoval o tom, že teď by měl tento apoštol „alternativy“ kontrolovat Českou tiskovou kancelář, zda informuje nezávisle a nezaujatě. V kritice ČT si prý velmi rozumí s předsedou ANO Andrejem Babišem, který ji rovněž nemůže přijít na jméno. Problém prý ale je, že mimo svůj „alternativní“ svět platí za pravý opak nezávislosti a nezaujatosti, tvrdí v textu redaktorka Respektu Ivana Svobodová.

Cesta „mediálního analytika a novináře“, jak Žantovského podle redaktorky serveru Respekt.cz Ivany Svobodové označují weby, na které píše, k nominaci na radního ČTK začala v osmdesátých letech na stránkách Melodie. „Těžko najít v Česku publicistu tak úhořovitého, funkcí chtivého a demagogického,“ zavzpomínal na Žantovského v textu Svobodové hudební publicista Jiří Černý.

Žantovský se coby student žurnalistiky tenkrát na stránkách Melodie chopil své příležitosti, ale vysloužil si podle redaktorky všeobecné pohrdání. „Nabídku psát jsem přijal až rok poté, co došlo k těm čistkám. Šlo mi o hudbu. Byla taková doba,“ obhajuje se nyní Žantovský, který prý uznal, že k tehdejšímu režimu patolízalský otevřený dopis v Melodii, adresovaný jednomu z kritiků, hudebnímu novináři Janu Rejžkovi, byl projevem mladické arogance, zato chladu zásadovějších kolegů se prý už nezbavil.

V devadesátých letech se prý Žantovský sblížil s Václavem Klausem a stal se jeho sněmovním poradcem. Pro ODS dělal mediální přednášky. V roce 2015 se Klaus stal spokojeným oponentem jeho habilitační práce na téma manipulace v médiích, na jejímž základě podle serveru Respekt.cz získal Žantovský titul docenta na soukromé Panevropské vysoké škole v Bratislavě, ve které podal televizní stávku redaktorů bránících ČT před ovlivňováním politiky jako pokus o politický puč.

Cestu si ale prý našel k ČSSD i k Miloši Zemanovi. Podle redaktorky Ivany Svobodové má pro oba politiky ve svých mediálních výstupech spoustu uznání. Dále server Respekt.cz uvedl, že nyní se „komentátor ParlamentníchListů.cz a spoluzakladatel spolku dezinformačních proruských serverů Asociace nezávislých médií“ Žantovský zalíbil i hnutí ANO, které jej pověřilo kontrolováním veřejnoprávní ČTK. „Důvody nominace mne příliš nepřekvapily. Hnutí ANO sedí Žantovského paušální kritika veřejnoprávní České televize v okamžiku, kdy publicistika ČT šlape na paty jejímu šéfovi,“ miní analytik Milan Šmíd.

  • Původní text ZDE

„Vědí, že jsem nezávislý, asi si všimli, že mám něco za sebou a mediální problematice rozumím. A že před příkrým stylem dávám přednost příjemné rozpravě,“ vysvětluje si Žantovský svou oblibu u českých politiků. „Jeho provokativní názory by Radě ČTK neuškodily. Nikdo neměl protinávrh. Osobně ho příliš neznám, ale věděl jsem, že se zabývá médii na akademické úrovni,“ řekl poslanec za ANO Martin Kolovratník, který jej do rady nominoval.

Dále server Respekt.cz napsal, že hlavním odbytištěm Žantovského jsou v „branži kriticky hodnocené“ ParlamentníListy.cz a s nimi propojená stanice Praha TV. Dále také občasné komentáře pro Český rozhlas. „To jsem tolik nezkoumal, kde působí. Je pravda, že jeho názory jsou spíše proruské a protievropské, kdežto mé jsou proevropské, prozápadní a liberální. Ale šlo mi o tu jeho provokativnost,“ uzavřel Kolovratník s tím, že bylo málo času, velký spěch a nikdo jiný ho nenapadl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…