Petra Procházková vystoupila v ČT a vysvětlila situaci na Ukrajině

29.08.2014 11:09

Známá válečná zpravodajka Petra Procházková vystoupila v ranním vysílání České televize se svým hodnocením aktuálního dění na Ukrajině. V průběhu čtvrtka se na straně ukrajinské vlády objevilo tvrzení, že bojů se na straně povstalců účastní i vojáci z Ruska a rovněž je používána Rusy dodaná technika. Podle Procházkové je zjevné, že prezident Putin chce potrestat vzpurnou Ukrajinu absolutním rozkladem.

Petra Procházková vystoupila v ČT a vysvětlila situaci na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Válečná novinářka Petra Procházková

Anketa

Které mocnosti se nejvíc bojíte ?

9%
77%
0%
3%
hlasovalo: 26761 lidí

Procházková prozradila, že na východě Ukrajiny je situace mimořádně nepřehledná. Když tak prý člověk projíždí zapadlými vesnicemi, tak jejich obyvatelé dost často ani sami netuší, zda jejich vesnice je na území ovládaném rebely, nebo vládními jednotkami.

Podle Procházkové ukrajinská armáda nemá problém s nedostatkem vojáků. Hlásí se do ní totiž i řada dobrovolníků, a díky tomu prý ani nebylo nezbytné důsledně provádět odvod po vyhlášení mobilizace. Problémem je prý především nedostatek výzbroje a rovněž absence kvalifikované obsluhy složitějších zbraní.

Mezinárodní společenství by ale podle ní mělo být opatrné s dodávkami zbraní ukrajinské straně, neboť to by mohlo být vnímáno, zejména ze strany Ruska, jako vstup do války. Lidi na východě Ukrajiny se podle Procházkové spíše ptají, proč není možné zajistit nepropustnost hranice s Ruskem a tím zabránit dodávkám zbraní pro separatisty.

„Ukrajinští velitelé jasně říkají, že pokud by byla zajištěna hranice s Ruskem, tak by dnes již byl jak Luhansk, tak Doněck pod kontrolou Kyjeva,“ popsala své zážitky Procházková.

K ambicím Moskvy pak zmínila, že i prezident Putin použil pojem „Novorusko“, kterým jsou označovaná území Ukrajiny, jež by případně mohlo Rusko ovládnout. Mohla by prý Rusku především zajistit pevninské spojení s poloostrovem Krym. „Jednu chvíli se zdálo, že ten cíl je nereálný,“ připomněla s tím, že tuto možnost nelze úplně vyloučit.

Hlavním cílem Ruska ve vztahu k Ukrajině však má prý být to, aby byla neustále na kolenou a nemohla se úspěšně rozvíjet. „Je to trest za to, že Ukrajina není poslušná,“ dodala k tomu redaktorka.

Pak však zmínila, že ruský prezident Putin kvůli této akci může mít problémy i doma, zejména pokud na Ukrajině padne hodně ruských vojáků. V Rusku prý tradičně nejvíce křičí matky padlých vojáků. „Matky padlých vojáků, to je noční můra prezidenta Putina, a doufejme, že jejich hlas bude čím dál silnější,“ říká Procházková.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…