Petříček: Konference o sítích 5G nemíří proti žádnému státu

25.04.2019 12:42

Konference o bezpečnosti mobilních sítí páté generace (5G), která se příští týden uskuteční v Praze, není zaměřena proti žádnému státu ani proti žádné firmě. Jejím cílem je najít nezávazné obecné principy pro zajištění bezpečnosti při zavádění technologie 5G, řekl dnes novinářům ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD). Zprávu přinesla ČTK.

Petříček: Konference o sítích 5G nemíří proti žádnému státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Tomáš Petříček v obležení novinářů

Konference, kterou Ministerstvo zahraničních věcí pořádá 2. a 3. května, se zúčastní zástupci 28 států Evropské unie, Severoatlantické aliance a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

V debatě o sítích 5G se často mluví o čínské společnosti Huawei, před jejímiž výrobky například varoval český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a proti jejímuž zapojení do výstavby nových sítí vystupují i USA. „Nebude to debata proti nějakému konkrétnímu aktérovi. Půjde nám o obecné principy,“ zdůraznil dnes Petříček. V Praze se bude debatovat o bezpečnostních, technických i ekonomických aspektech přechodu na sítě 5G a o souvisejících úpravách právní regulace.

Konference se zúčastní představitelé 28 států i zástupci EU a NATO. Petříček uvedl, že ostatní státy, které v kybernetické bezpečnosti nepatří k podobně smýšlejícím, zvány nejsou. To se týká i Ruska a Číny, která se už rozhodla pro vlastní postup při zavádění sítí 5G a spoléhá na své vlastní firmy.

Cílem pražské konference bude formulovat nezávazná doporučení pro bezpečný přechod na sítě 5G. Tato doporučení by měla přispět k debatě o společném přístupu ke kybernetické bezpečnosti, která se vede v Evropské unii, v NATO i v OSN.

Konference se připravuje od ledna z iniciativy Česka, které tím chce přispět ke společnému evropskému přístupu k zajištění bezpečnosti sítí 5G, řekl počátkem dubna poslancům náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař (ČSSD). Podle Ministerstva zahraničních věcí je velký zájem o konferenci ze strany partnerských států potvrzením toho, že Česko patří mezi lídry při zajišťování kybernetické bezpečnosti.

Konferenci zahájí 2. května premiér Andrej Babiš (ANO) a Petříček, následovat bude debata odborníků z pozvaných zemí o jednotlivých aspektech zavádění sítí 5G. Následující den odborníci shrnou dosažené závěry a představí dohodu o společných principech. Úvod a závěr konference budou veřejně přístupné, debaty expertů se budou konat bez účasti médií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …