Petříček bude v USA jednat s ministry NATO i v Kansasu

29.03.2019 16:40

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) zamíří příští týden na třídenní cestu do Spojených států. V úvodu absolvuje setkání ministrů zahraničí členských států Severoatlantické aliance ve Washingtonu, před odletem z USA zamíří Petříček do Kansasu, kde bude jednat o podpoře investic českých firem a setká se s místní krajanskou komunitou. V tiskové zprávě to dnes uvedlo ministerstvo zahraničí.

Petříček bude v USA jednat s ministry NATO i v Kansasu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Petříček zahájí cestu v americkém hlavním městě, kde se bude jednání ministrů soustředit na Rusko, boj proti terorismu, transatlantickou vazbu a obranné výdaje. Hovořit by se mělo například o smlouvě o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), bezpečnosti v Černém moři a alianční podpoře Ukrajiny a Gruzie. Mezi plánovaná témata patří i situace na Blízkém východě včetně aktuálního vývoje mírového procesu v Afghánistánu.

Českého ministra čeká i vystoupení na ministerském fóru washingtonského Centra pro analýzu evropské politiky (CEPA). Jednat bude se zástupci Kongresu a zúčastní se slavnostní recepce při příležitosti 70. výročí založení NATO. Petříček vystoupí i na připomínkové akci ke 20. výročí vstupu Česka, Maďarska a Polska do NATO, která se uskuteční na polském velvyslanectví ve Washingtonu.

Cestu do USA uzavře Petříček v Kansasu. „V rámci návštěvy vystoupí v Trumanově knihovně, kde byly předány české, polské a maďarské ratifikační listiny NATO do rukou tehdejší ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightové,“ informoval Černínský palác.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …