Petříček chce řešit světovou kybernetickou bezpečnost. Svolává velkou konferenci, jak čelit Číně

26.04.2019 9:42

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) bere otázku kybernetické bezpečnosti Česka vážně. Do Prahy sezval elity z oblasti IT bezpečnosti a chystá velkou konferenci. Páteční Lidové noviny přinesly bližší informace.

Petříček chce řešit světovou kybernetickou bezpečnost. Svolává velkou konferenci, jak čelit Číně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Tomáš Petříček v obležení novinářů

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) na sebe v závěru loňského roku upoutal pozornost varováním před čínskými společnostmi Huawei a ZTE. Prezident Miloš Zeman, který je momentálně na návštěvě Číny, sice tvrdí, že společnost Huawei a její technologie nepředstavuje pro Česko riziko, ale specialisté z NÚKIB to vidí jinak.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček svolal k tomuto tématu bezpečnostní konferenci. Do Prahy přijede poradce amerického prezidenta pro kybernetickou bezpečnost Joshua Steinman nebo jihokorejský diplomat Kim Gunn. Do našeho hlavního města zavítá celkem 45 specialistů, ale nebude mezi nimi nikdo z Číny. Čína chce k budování 5G sítí využít vlastní technologie a nespolupracovat v této oblasti se Západem. USA, Austrálie či Nový Zéland už se rozhodly, že čínskou technologii nepustí na svůj trh.

„Budování sítí 5. generace považuji za zásadní otázku spojenou s bezpečností státu, kterou Česká republika nemůže podcenit. Máme velice sofistikovaný systém ochrany kritické informační infrastruktury, a proto jsme se rozhodli převzít iniciativní roli v oblasti kybernetické bezpečnosti a konferencí přispět k širší debatě s našimi partnery,“ sdělil Petříček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…