Petříček dal nové info k dopisu Číňanů Kuberovi. A zmínil varování

04.03.2020 22:06

Bezpečnostní rada státu se zatím dohodla na tom, že nebude hromadně zakazovat všechny velké akce. Pořadatelé je ale mají ohlašovat hygienickým stanicím. Zároveň dál platí doporučení necestovat do rizikových oblastí. Více k tématu řekl ve středečním pořadu Interview na ČT24 šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). Na přetřes přišly také například spory s Čínou.

Petříček dal nové info k dopisu Číňanů Kuberovi. A zmínil varování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

V Česku se objevily další případy onemocnění novým typem koronoviru s vazbou na italské regiony, objevil se však už i případ, který tuto přímou souvislost nemá. Ministr Petříček z dnešního zasedání Bezpečnostní rady státu vyzdvihl především to, že došlo k rozhodnutí omezení prodeje ochranných pomůcek. „Budou především k dispozici nemocnicím, zdravotnickým zařízením a dalším důležitým složkám, které se podílejí na tom, aby se epidemie nešířila,“ upřesnil.

Anketa

Je Michaela Šojdrová dobrá politička?

1%
99%
hlasovalo: 17244 lidí

Nepovažuje za unáhlené rozhodnutí odeslat pomocnou sbírku v podobě roušek a respirátorů do Číny. „To za chybu nepovažuji. Větší část pomoci byla formou finanční a zbytek byl spíše symbolickým gestem,“ sdělil a připomněl, že je v našem zájmu, aby Čína situaci dostala co nejdříve pod kontrolu.

„Opravdu tady byl problém v tom, že u nás vznikla panika a v jejím rámci lidé ochranné pomůcky skupovali ve velkém,“ doplnil.

Bezpečnostní rada státu se také dohodla, že nebude hromadně zakazovat velké veřejné akce. Petříček prozradil, co je k tomu vedlo: „Rozhodnutí padlo na základě diskuse s odborníky a s ohledem na to, že v Česku nedochází ke komunitnímu přenosu této nemoci.“

Světový pohár v biatlonu v Novém Městě se zatím jako jediná větší sportovní akce v Česku stal obětí koronaviru. Právě zde Bezpečnostní rada státu rozhodla o tom, že nepovolí účast divákům. „Je mi to také líto. Musíme si ale uvědomit, že předchozí velký biatlonový závod byl na území severní Itálie,“ sdělil jeden z hlavních důvodů, proč došlo k omezení přístupu diváků na akci.

Stranil se tomu odhadovat, jak dlouho bude platit doporučení Ministerstva zahraničí, aby lidé nejezdili do označených rizikových oblastí. „Vše se uvidí, budeme reagovat na to, jak se bude situace vyvíjet. Nejsem schopen říct nyní, kdy bude změna těchto doporučení,“ řekl s tím, že se čeká na to, až bude možné lépe posoudit, zda je Itálie bezpečná pro české občany.

Prezident České lékařské komory, který byl hostem Interview předchozí den, uvedl, že by bylo nejlepší do Itálie nejezdit vůbec. „Je to na každém, jak situaci vyhodnotí. Nemůžeme našim občanům zakázat cestovat,“ podotkl. Varoval, že se může stát, že po vycestování mohou uvíznout v karanténě.

Premiér Andrej Babiš o víkendu konstatoval, že „Itálie vývoj situace nezvládla“. Petříček si však nemyslí, že je v tuto chvíli vhodné země takto nálepkovat, Itálie podle něj dělá maximum pro to, aby situaci dostala pod kontrolu.

Zatím se u Francie, Španělska či Německa, kde počet nakažených také roste, neuvažuje o doporučení do těchto zemí necestovat. „Může to ale v blízké době nastat,“ nevylučuje ministr zahraničí.

Na řadu přišly i výhrůžky čínské ambasády. Dnes sněmovní výbor jednal o čínském dopise, který přišel české straně a kritizoval plány zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery vyrazit na Tchaj-wan. „Jedná se o velmi nestandardní dokument a neměli bychom na to reagovat jako na oficiální dokument z čínské strany. Možná o tom čínské ministerstvo zahraničí ani nevědělo. V tomto ohledu je reakce poslanců a senátorů legitimní,“ řekl Petříček a dodal, že tato věc se bude ještě řešit na schůzce ústavních činitelů v příštím týdnu.

Doplnil však, že čínská kritika plánované cesty předsedy Senátu na Tchaj-wan je dlouhodobě známá. „Čínská strana to vnímá jako porušení naší politiky jedné Číny. Předsedu Senátu jsem upozornil proto na to, že je to velmi nestandardní na takto vysoké úrovni navštívit Tchaj-wan,“ uzavřel s tím, že tato cesta s sebou přináší jistá rizika, a měli bychom se proto držet pravidel, která jsme si nastavili v politice jedné Číny. Nepřímo tak naznačil, že by bylo lepší, pokud by předseda Senátu Miloš Vystrčil na Tchaj-wan nevycestoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…