Petříček se pustil do Maďarska. A nechtěně prozradil, v jak častém kontaktu je s Berlínem...

07.04.2020 18:05

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) si myslí, že Evropská unie v koronavirové krizi neobstála, ale je potřeba, aby z ní vyšla co nejsilnější. „Evropská komise to nějakou dobu podceňovala, což i sama přiznala s tím, že si neuvědomila rozsah dopadu pandemie na zdraví i ekonomiku zemí Evropské unie,“ připomněl. Česká vláda podle Petříčka v těchto dnech intenzivně jedná o postupném rozvolnění restrikcí a má rozhodující slovo na úkor ústředního krizového štábu.

Petříček se pustil do Maďarska. A nechtěně prozradil, v jak častém kontaktu je s Berlínem...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Nejasnosti okolo dalšího vývoje restrikcí přináší vyjádření náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly, který hovoří o promoření populace, zatímco premiér Andrej Babiš je proti. Babiš zároveň chce otevřít některé obchody a sportoviště, zatímco ministr vnitra a šéf úkrizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) by vše nechal v současném stavu.

„Včera jsme o tom na vládě hovořili, ve středu (8. dubna) by o tom měl jednat i ústřední krizový štáb, kde by se měl probírat i nějaký výhled. Tak abychom mohli informovat veřejnost. Tedy pokud bude epidemiologická situace sledovat současnou trajektorii, tak nám to v horizontu několika týdnů umožní přijmout opatření a některé restrikce i uvolňovat,“ řekl k tomu Petříček v rozhovoru pro Český rozhlas.

Podle něj by se v dalších týdnech přece jen mohly postupně otevírat další obchody a uvolňovat některá opatření, tak aby lidé mohli pracovat a ekonomika se dále nepropadala. Nejdéle podle Petříčka vydrží uzavření hranic, protože v mnoha zemích je pandemie stále na vzestupu a situace tam není dobrá.

Nejdůležitější jsou podle Petříčka rozhodnutí vlády. „Na vládě probíhá velmi detailní debata. Na názory odborníků skutečně dáme. V tuto chvíli jsou před námi dva hlavní úkoly: chránit rizikové skupiny a zajistit, aby české zdravotnictví zvládalo,“ říká Petříček s tím, že vládní rozhodnutí jsou nadřazená rozhodnutí ÚKŠ.

Petříček kritizuje podcenění situace ze strany Evropské unie, která ale podle něj musí ze situace vyjít co nejsilnější. „Musíme si přiznat, že ne ve všech oblastech byly kroky evropských institucí adekvátní závažnosti situace. Evropská komise to nějakou dobu podceňovala, což i sama přiznala s tím, že si neuvědomila rozsah dopadu pandemie na zdraví i ekonomiku zemí Evropské unie,“ připomněl vyjádření Ursuly von der Leyenové.

Po krizi bude podle Petříčka nutné vyhodnotit přijatá opatření a také například vlastní soběstačnost v kritických oblastech. „Měli bychom si vyhodnotit i potřebu zásobování vlastní výrobou. Když totiž vypadne velký dodavatel třeba v oblasti výroby léků, ohrožuje to i evropské výrobce. Třeba teď francouzské (farmaceutické firmy) jedou na půl plynu, protože nemají dodávky základních látek pro výrobu dalších léků, které teď potřebujeme,“ vysvětluje.

Reagoval také na prohlášení třinácti států Evropské unie, podle kterých Maďarsko ohrožuje principy právního státu. „O tomto prohlášení jsme se dozvěděli až po jeho vydání, což mne osobně velmi mrzí. Přitom s řadou kolegů, třeba z Německa, jsem v takřka každodenním kontaktu. Ale stalo se… já bych z toho nedělal žádného velblouda, protože to odráží i přístup české vlády. Všechna opatření, která se teď přijímají, musejí být přiměřená situaci a dočasná… taky proto dnes (v úterý) probíhá diskuse v Parlamentu,“ dodal.

„Zároveň bychom se měli bavit o tom, jestli v některých případech není mimořádná situace využívána k posílení role vlády, a to na úkor Parlamentu. Maďarský zákon je kritizovaný hlavně proto, že v něm není určený konec mimořádné situace. Hovořil jsem s maďarským ministrem zahraničí a je tam klauzule, kdy parlament může výjimečný stav kdykoli ukončit,“ prozradil Petříček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…