Píchat všem a vždy? „TV odborníci“ mají problém: Je to prý jinak

17.11.2021 13:14 | Ze sítí

Mají se ti, kdo nemoc prodělali očkovat? Podle členů skupiny MeSES Rastislava Maďara a Ruth Tachezy ano, a to dokonce dvěma dávkami. Ovšem podle Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků nedoporučují odborné společnosti lidem, kteří nemoc prodělali, dvě dávky vakcíny, ale maximálně jednu. Ani třetí dávka není doporučována všem. „Aplikovat třetí dávku, jak je uvedeno v článku, je absolutní nerozum,“ namítá SMIS.

Píchat všem a vždy? „TV odborníci“ mají problém: Je to prý jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Očkování proti Covid 19

Anketa

Slavíte výročí 17. listopadu 1989?

16%
84%
hlasovalo: 29723 lidí
K termínům, které by si měla veřejnost v souvislosti s covidem zapamatovat, přibyl další. Tzv. superimunita, což má být nejúčinnější imunita proti covidu. A tu má údajně získat ten, kdo prodělá onemocnění a má dvě dávky očkování. „Pokud někdo nemoc prodělal s příznaky, měl by si nechat aplikovat dvě dávky vakcíny, a chce-li mít větší jistotu, klidně i třetí dávku, booster,“ řekl Lidovým novinám epidemiolog Rastislav Maďar. Podle něho by si posilující dávku měli aplikovat také ti, kdo nemoc neprodělali.

S Maďarem pak souhlasí viroložka Tachezy. „Je to i logické, neboť setkáním s virem jste exponován více virovým antigenům (cílům), takže odpověď je komplexnější. Vakcína pak vaši vytvořenou imunitu posílí,“ sdělila LN. A prý odborníci „s jistotou vědí“, že imunita získaná pouhým proděláním covidu-19 z organismu vyprchává dříve, než se předpokládalo. „Zvláště u těch, kteří se s virem setkali a imunitu si nevytvořili, je očkování nutné, aby nežili po pozitivním PCR testu ve falešné jistotě, že jsou dostatečně chráněni proti reinfekci,“ míní Tachezy. Dle článku prý navíc ti, kdo se nechají po prodělání nemoci očkovat, přispívají i k imunitě kolektivní.

„Podobně jako při očkování třetí, posilující dávkou, tak i při vakcinaci po prodělané nemoci lidé vyjadřují obavy z nežádoucích reakcí. Že se skutečně objeví, se sice zcela vyloučit nedá, experti však upozorňují, že jde o pouhá promile z množiny všech očkovaných a že výhody poskytované očkováním rizika tisícinásobně převažují. Souvislost mezi množstvím protilátek v těle a nežádoucími reakcemi organismu nebyla prokázána a co je způsobuje, odborníci stále nevědí,“ píše se v závěru.

S prezentovanými stanovisky má ovšem problém Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků. V doporučení odborných společností (např. Česká vakcinologická společnost nebo Česká společnost pro alergologii a klinickou imunologii) se píše, že třetí dávku doporučuje jednak těm, kdo mají středně těžce nebo těžce potlačenou imunitu, dále lidem imunodeficitním, o čemž rozhoduje imunolog, pacientům s HIV a také těm, u kterých je imunosupresivní terapie součástí léčby (např. při chemoterapii).

A posilující dávku odborné společnosti doporučují pak seniorům nad 65 let věku, těm, kdo pobývají ve zdravotnických zařízeních nebo domovech pro seniory, osobám s chronickými onemocněními a také personálu ve zdravotnictví a v péči o seniory.

„Aplikaci posilovací (booster) dávky doporučujeme za 8–12 měsíců po poslední dávce základního očkovacího schématu. V případě promeškání doporučeného intervalu je možné posilovací dávku aplikovat kdykoli později. Pro posilovací dávku doporučujeme v případě mRNA vakcín, použít stejnou mRNA vakcínu jako byla použita pro základní schéma očkování. V situacích, kdy tato vakcína nebude dostupná, lze vzájemně mRNA vakcíny pro booster dávku zaměnit. Pro posilovací dávku u osob očkovaných vektorovou vakcínou se doporučuje aplikace jedné dávky mRNA vakcíny,“ píše se v dokumentu.

„Podle doporučení České společnosti alergologie a klinické imunologie (ČSAKI) by měla být lidem po nemoci v odstupu minimálně 6 měsíců aplikována JEDNA dávka vakcíny, aby došlo k naboostování (zvýšení) tvorby protilátek. Dvě dávky pro řadu lidí mohou být už příliš a mohou vést ke zdravotním komplikacím, bohužel stále nebylo v ČR povoleno dát jen jednoho Pfizera. Pacient ho dostat může, ale zůstane v systému jako nedoočkovaný. Aplikovat třetí dávku, jak je uvedeno v článku v odkazu v lidovkách, je absolutní nerozum,“ dodává pak SMIS s tím, že to, co členové MeSES doporučují, je v rozporu s tím, co doporučují odborné společnosti.


 

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …