Pípni a jeď. A když vystupuješ, pípni taky. V Brně s velkou pompou spustili bezkontaktní platbu v šalinách a spol.

28.06.2020 12:23

Pro cestující v brněnské hromadné dopravě bude nákup jízdenky ještě snazší. Od 1. července postačí přiložit platební kartu k validátoru ve voze, systém sám vybere tu nejvýhodnější jízdenku dle potřeb cestujícího. V průběhu léta půjde bezkontaktně zaplatit také ve vlacích i ve většině regionálních autobusů.

Pípni a jeď. A když vystupuješ, pípni taky. V Brně s velkou pompou spustili bezkontaktní platbu v šalinách a spol.
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Historická šalina vezla brněnskými ulicemi členy TOP 09 a náhodné pasažéry

Jízdné zaplatí cestující pípnutím kartou u validátoru při každém nástupu do vozu MHD. Systém tak automaticky započítá hodinovou jízdenku za 25 korun. Pouze pokud má cestující zájem o jízdenku na 15 minut, pípne si i při výstupu. Systém na konci dne všechny jízdy vyhodnotí a zvolí pro cestujícího nejvýhodnější variantu jízdenek. Nanejvýš zaplatí 90 korun za celodenní jízdenku.

K nákupu většího množství jízdenek nebo jiných druhů slouží displej validátoru, na kterém si cestující svou variantu navolí a zaplatí za ni kartou.

V průběhu léta bude tento systém rozšířen na celý kraj a cestující nikdy nezaplatí více, než je cena jednodenní jízdenky – tedy 190 korun. Se spuštěním e-shopu si budou moci lidé nově koupit elektronickou předplatní jízdenku pro libovolnou cestu po území celého Jihomoravského kraje. Cílem je, aby pro jízdu veřejnou dopravou stačila bankovní karta a lidé se nemuseli zaobírat papírovými lístky. Za cestu půjde samozřejmě vždy zaplatit i v hotovosti, jak byli lidé doposud zvyklí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…