Pirát: Elektronizace zdravotnictví je nutná. Takto to dál nejde

08.07.2021 13:25 | Ze sítí

Poslanci včera měli na stole klíčovou předlohu týkající se digitalizace zdravotnictví, která podle úpravy Petra Třešňáka (Piráti) chce zkrátit dobu k přechodu na jednotný elektronický standard z deseti na pět let. Sněmovna návrh schválila. Podle pirátského poslance není možné, abychom se ještě deset let nacházeli v nefunkčním systému elektronického zdravotnictví.

Pirát: Elektronizace zdravotnictví je nutná. Takto to dál nejde
Foto: Piráti
Popisek: Petr Třešňák (Piráti)

„Nevidíme důvod, proč by se s digitalizací zdravotnictví mělo dál zbytečně čekat,“ zní z facebookového příspěvku Pirátů. Navrhli tak zrychlení celého procesu digitalizace, a to o pět let. Znamená to, že povinnost sdílení dat mezi poskytovateli zdravotní péče z původního roku 2032 posunuli už na rok 2026. „To je podle nás velice důležitý krok, který zajistí, že nebudeme muset dalších 10 let čekat na plně funkční systém elektronického zdravotnictví. Sněmovna náš návrh přijala,“ přibližují.

Třešňák pak podotkl, že návrh také definuje standardy elektronického zdravotnictví, tedy to, jak si mají poskytovatelé péče mezi sebou předávat data. „A zde je právě hlavní úskalí zákona – zatímco ostatní jeho části mají platit od roku 2022, případně 2023 nebo 2024, dodržování standardů zákon vyžaduje až od roku 2032. To by znamenalo, že tu ještě více než 10 let nebude plně funkční systém elektronického zdravotnictví,“ popsal důvody navrhovaného zrychlení poslanec.

Předseda sněmovního Podvýboru pro e-government za Piráty Ondřej Profant vnímá zákon jako dobrý start digitalizace. „Přináší nezbytné základní kameny, kterými jsou například registr zdravotnických pracovníků a další kmenové registry. I díky našemu tlaku zákon nezavádí velkého bratra a ctí principy decentralizace. Centralizují se jenom skutečně nutné věci,“ dodal na Facebooku.

Návrh také počítá s tím, že konkrétní zdravotnická dokumentace nebude nikde centrálně evidovaná, jako je tomu například u úložiště elektronických receptů. Ošetřující doktoři si ale prostřednictvím státem garantovaného systému budou moci kopie nebo výpisy ze zdravotnické dokumentace přeposílat v zašifrované formě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…