Pirát Lipavský: Ruská válečná agrese. Pozor na Zemana!

27.11.2018 12:24

Poslanec Jan Lipavský (Piráti) má za to, že se Západ, tedy i Česká republika, musí postavit na stranu Ukrajiny a jasně tuto zemi podpořit, neboť agresivní počínání Ruské federace v Kerčském průlivu nelze tolerovat.

Pirát Lipavský: Ruská válečná agrese. Pozor na Zemana!
Foto: wikipedia
Popisek: Krymský poloostrov.

Mezi Ruskem a Ukrajinou to vře. Ukrajinský parlament rozhodl o vyhlášení výjimečného stavu poté, co ruské lodě v Kerčském průlivu u Krymu zaútočily na tři lodě, a ukrajinské námořníky zadržely. Došlo i na střelbu. Ruská strana tvrdí, že ukrajinské lodě incident vyprovokovaly, ale pirátský poslanec Jan Lipavský má za to, že pravda bude na straně Ukrajiny. Videa, která kolují na internetu, ostatně dokládají, že ruská loď vrazila do ukrajinské a ruské síly zranily ukrajinské vojáky.

„To, co ruští vojáci předvedli v neutrálních vodách, nelze interpretovat jinak, než jako akt válečné agrese a hrubé porušení mezinárodního práva, které nesmí zůstat bez odezvy. Situace je vážná, napětí mezi Kyjevem a Moskvou se stupňuje a Česko se musí i ve vlastním zájmu zapojit do deeskalace konfliktu,“ napsal Lipavský v komentáři na blogu serveru Aktuálně.cz.

„Nesmíme dovolit, aby se otevřeně prokremelská politika prezidenta Miloše Zemana, která nereprezentuje většinový názor české společnosti, stala, tak jak tomu bylo v minulosti, oficiálním stanoviskem České republiky v zahraničí. Musíme dát jasně najevo, že Česko plní svoje závazky vůči spojencům a Češi jednoznačně stojí na straně Ukrajiny,“ pokračoval Pirát.

Poslanec se rozhodl odpovědět i na otázku, která by mohla zaznít. Proč by se Rusko takové agrese dopouštělo? Třeba proto, že po debatách o důchodové reformě významně poklesla důvěra ruské veřejnosti v prezidenta Vladimira Puitina, který se snad právě proto rozhodl ukázat svaly a získat zpět část ztracené popularity.

Západ a s ním i Čeká republika by měly jasně říci, že takto si nelze počínat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…