Pirát Michálek: Babišův člověk je při dozoru nad GIBS horší než komunista. Asi chtějí i policii řídit jako firmu...

19.04.2018 19:16

Parlamentní komisi pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů povede poslanec za hnutí ANO Jiří Mašek. Post se uvolnil poté, co na něj rezignoval komunista Zdeněk Ondráček. Opozice kandidáta vládního hnutí kritizuje. Po nátlaku Andreje Babiše totiž oznámil odchod i současný ředitel inspekce Michal Murín. Piráti ani ODS svého kandidáta do čela komise neprosadili. Poslanec za Pirátskou stranu Jakub Michálek proto ve Dvaceti minutách Radiožurnálu hovořil o tom, zda to může Andreji Babišovi pomoct odvrátit trestní stíhání a jestli má opozice vůbec šanci vládu účinně kontrolovat.

Pirát Michálek: Babišův člověk je při dozoru nad GIBS horší než komunista. Asi chtějí i policii řídit jako firmu...
Foto: Pirátská strana
Popisek: Jakub Michálek

„Upřímně si myslím, že si to zaslouží větší demošku než Ondráček,“ to jsou slova Mikuláše Ferjenčíka (Piráti), který neúspěšně kandidoval do čela komise pro kontrolu GIBS poté, co byl zvolen Jiří Mašek. „To popsal trefně, je snad i horší, když tam Babiš má přímo svého člověka, než když tam seděl komunista, který byl jeho koaličním partnerem,“ míní Michálek.

„Tady se objevuje jistá symbolika, a to řídit policii jako vlastní firmu. To přece v případě premiéra nejde,“ zdůraznil poslanec Michálek s tím, že není možné, aby premiér zároveň jmenoval šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů, zároveň si obsadil svého člověka, který má kontrolovat šéfa této inspekce a práci komise, a ještě aby jeho předseda klubu Faltýnek říkal, že garantuje, že pan Nevtípil, který vyšetřuje kauzu Čapí hnízdo, půjde do vězení. „Jediný subjekt, který toto dokáže zařídit, je právě GIBS,“ dodal.

„Zatím to vypadá, že jediný, kdo tady obsazuje všechny státní mocenské funkce, je právě premiér Babiš,“ řekl Michálek. Jaroslav Faltýnek označil volbu Jiřího Maška do čela komise za záchranu situace a kritizoval opozici, že nebyla schopna se dohodnout na jednom kandidátovi. „Podstatné je, jak jsou hlasy v Poslanecké sněmovně. V okamžiku, kdy tam má ANO 78 hlasů, tak má velký vliv na to, kdo bude zvolen do jakékoli funkce,“ připomněl a dodal, že ODS se nikdy s komunisty nedomluví, pokud nejde zrovna o hlasování proti registru smluv.

Sněmovna je podle Michálka navíc velmi roztříštěná. „Oni tam mají poměrně velký kontrolní balík akcí a mají dominantní úlohu, aby ovlivnili volby,“ uvedl Michálek, který se prý Faltýnka ptal, zda podpoří společného kandidáta, pokud se na něm Piráti s ODS domluví, ale nedostal odpověď. „Jednání s ANO nemá smysl. Několikrát jsme se opařili tím, že jsme se na něčem dohodli, jsou to pořád jenom lži,“ připomněl svou zkušenost.

„Už na začátku jsme se všichni předsedové klubů v Poslanecké sněmovně dohodli na tom, že kontrolní komise, které mají dohlížet nad vládou a nad tím, jak úkoluje bezpečnostní sbory, budou vedeny opozicí, to bylo zase porušeno,“ sdělil Michálek. Kandidáta Maška podpořilo více než sto poslanců, podle Michálka zafungovala opět neformální hlasovací koalice hnutí ANO, SPD a KSČM. „Tato koalice pořád pokračuje. Komunisti mají dnes lepší postavení než Piráti, kteří oproti nim uspěli ve volbách podstatně lépe,“ řekl.

Hnutí SPD, které Babiš několikrát odmítl a do vlády s nimi nepočítá, premiérovi podle Michálka pomáhá podporovat jeho kandidáty z jednoho prostého důvodu, aby mohlo hnutí nějakým způsobem plnit své cíle. „Strategie SPD je dostat se do vlády, a pokud se jim to nepodaří, chtějí se motat alespoň v její blízkosti a mít vliv. Snaží se, aby vítěz voleb, který má všech čtrnáct ministerstev, s nimi byl v kontaktu, vyhledával je, a byli tak relevantní stranou,“ míní.

Premiérovi může prý tato situace pomoci k tomu, aby si usnadnil své trestní stíhání. „Inspekce je vedena jejím šéfem, kterého jmenuje Babiš, a samozřejmě ten šéf řídí inspekci, což znamená, že úkoluje jednotlivé důstojníky a může vykonávat kontrolu nad různými spisy. Podívejte se, jak fungují Babišova média, tedy MF Dnes, Lidové noviny. Tyhle deníky jsou systematicky vychýlené ve prospěch Andreje Babiše,“ řekl Michálek a dodal, že se šušká o tom, že v nich funguje samostatná politická linie.

„Říká se, že tam má Babiš svého šéfredaktora, který má vybrané své redaktory, kteří připravují politické zpravodajství, když je potřeba někoho zlikvidovat z opozice nebo z jeho vlastní strany,“ sdělil poslanec, který je přesvedčen o tom, že úplně stejným způsobem v generální inspekci může vzniknout takováto paralelní řídicí linie. „Může se pak dostat konkrétní případ pana Nevtípila, který Čapí hnízdo vyšetřuje, do spáru této zpolitizované mafie,“ doplnil s tím, že to je dost možné i vzhledem k tomu, že se stalo to, že si nejznámější noviny v této zemi koupil miliardář, který se stal následně premiérem.

Michálek upozornil, že jejich úlohou coby opozice je právě poukazovat na taková rizika. Výběr nového šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů bude pravděpodobně ostře sledován. „Pro nás je extrémně důležité, aby tyfo funkce lidí, které odvolá nebo zlikviduje Babiš, nyní v případě GIBS znovu obsadil člověk, který projde transparentním výběrovým řízením. Aby se tam nedostal nějaký kamarádíček, člověk, který je navázán na Agrofert nebo firmy pracující pro Agrofert,“ uzavřel Michálek s tím, že je to sice pravomoc Andreje Babiše takového člověka jmenovat, ale až po projednání bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny, kde mají Piráti své dva zástupce, kteří dohlédnou na to, aby vše proběhlo regulérně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …