Pirát zveřejnil text udání, které strana poslala na NKÚ kvůli nákupu roušek. Bude to těžká šichta, jásá

25.05.2020 17:10

Právní analytik České pirátské strany Janusz Konieczny na svém facebooku zveřejnil jednotlivé části podnětů, se kterými se Piráti obracejí na NKÚ v souvislosti s vládními nákupy zdravotnického materiálu v době koronavirové krize. Podle Konieczného „čeká NKÚ těžká šichta“ při přezkoumávání podezřelých nákupů Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva vnitra.

Pirát zveřejnil text udání, které strana poslala na NKÚ kvůli nákupu roušek. Bude to těžká šichta, jásá
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

„NKÚ čeká těžká šichta. Za pirátský analytický tým mohu říct, že jsme všechny důležité podklady a zpracované analýzy doručili ve dvou vlnách NKÚ prostřednictvím dvou podnětů Ivana Bartoše,“ informuje Konieczny na facebooku a dává příklad. Jedná se třeba o „dodávky respirátorů, které neprošly žádným testováním a navíc byly k nim přiložené neplatné či zfalšované certifikáty. Tímto totiž byl spotřebován výrobek zcela neznámé kvality.“

První podnět předsedy Pirátů Ivana Bartoše prý obsahoval základní přehledy o nákupech, popis nejvýraznějších kauz či přehled o čínských dodavatelích včetně výpisů ze zahraničních rejstříků.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Poté Konieczny představuje jednotlivé body druhého pirátského podnětu. „Podrobné cenové srovnání nakupovaných respirátorů ze strany státních orgánů, které zpracoval Hlídač státu – Michal Bláha. Přehled o zrušených objednávkách ochranných pomůcek ze strany Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva vnitra, které si vyžádal pirátský poslanec Lukáš Černohorský. Analýza vybraných případů zrušených objednávek ochranných pomůcek, které zpracoval Pirátský analytický tým,“ vyjmenovává Konieczny.

Dále zmiňuje zprávu o základním prověření certifikátů ochranných pomůcek, výzkum u více než dvou set českých výrobců ochranných pomůcek nebo přehled čínských dodavatelů ochranných pomůcek. Podnět podaný Ivanem Bartošem bude prý také obsahovat „další zjištění ve vybraných kauzách nákupů ze strany Ministerstva vnitra a Ministerstva zdravotnictví“, píše Konieczny na závěr.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ministr vnitra Jan Hamáček čelí kritice opozice za některé pochybné nákupy v době vrcholící krize, které byly buď předražené, nebo výrobky nesplňovaly potřebnou kvalitu. Objevilo se také několik případů, kdy firmy zprostředkovávající ochranné materiály byly v exekuci a se zdravotnickým materiálem do té doby nepracovaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…