Piráti, ODS, STAN, TOP 09 a lidovci chtějí lidem brutálně zdražit bydlení, obává se SPD

04.02.2021 20:22

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura na svém facebooku informoval o tzv. poplatku z výstavby, který chtějí do projednávaného stavebního zákona prosadit Piráti, ODS, STAN, TOP 09 a KDU-ČSL. Poplatek by měl být až tisíc korun za jeden metr čtvereční z nové stavby a měl by ho platit člověk, který si nové bydlení pořizuje.

Piráti, ODS, STAN, TOP 09 a lidovci chtějí lidem brutálně zdražit bydlení, obává se SPD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Stavba rodinného domku s plochou kolem sta metrů čtverečních by se díky němu zvýšil až o sto tisíc korun navíc. „Takhle si představují tyto strany podporu rodin s dětmi a podporu rodin, které si chtějí pořídit vlastní bydlení? Podporu rodin, které celý život budou muset splácet hypotéky? To je opravdu hnus!,“ ulevil si Okamura.  
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
Pozměňující návrh podali Martin Kupka z ODS, Pirát Ivan Bartoš, Marek Výborný z KDU-ČSL, Věra Kovářová ze STAN a Dominik Feri z TOP 09. 
 

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30420 lidí
Hnutí SPD přišlo také s projektem Rodina na 1. místě, kdy kromě manželských půjček a výrazného snížení daní pracujícím rodinám s dětem by rádi lidem přinesli i dostupné bydlení včetně zrušení daně z nabytí nemovitosti, které již SPD prosadilo. 
 
A plánují nový návrh zákona. „Připravíme návrh zákona o podpoře družstevního bydlení pro mladé rodiny. Družstevní bydlení se může stát opět nástrojem, jak si lidé zajistí vlastní bydlení za rozumnou cenu, ve které nebudou zahrnuty zisky developerů a spekulantů. Základem principu podpory bude bezúplatné získání obecního pozemku od města a obce pro potřebu výstavby družstevních bytů. Podmínky nastavíme tak, abychom zabránili spekulacím a zneužívání družstev podvodníky.
 

Anketa

Měl by být ministr Blatný odvolán?

16%
30%
hlasovalo: 10488 lidí
Členové družstva získají bezúplatně pozemek k výstavbě, byty v ceně stavebních nákladů a k financování bydlení budou moci využít celou nebo část manželské půjčky do výše 800 tisíc korun. V rámci řešení bytové situace je nutné vrátit se k systémové výstavbě a obnově obecního bytového fondu. Obecní bytový fond musí sloužit seniorům, zdravotně postiženým a také jako služební byty pro zaměstnance zajišťující občanskou obslužnost v obci a městě,“ plánuje Okamura. 
 
Možnost pořídit si a užívat bez astronomického zadlužení byt či dům je podle SPD jedním ze základních předpokladů spokojeného rodinného života a v prvé řadě je také nutným předpokladem pro samotné založení rodiny. „V současnosti je na tomto poli, i kvůli naprosto nepřijatelnému přístupu státu, situace více než tristní. Návrh SPD na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí je prvním krokem na cestě k jejímu odblokování,“ dodává předseda SPD.
 
Na závěr připomněl známé úsloví, které říká, že rodina je základ státu. „Může to znít jako klišé či fráze, ale skrývá se za tím hluboká pravda. Soudržná a fungující vícegenerační rodina je nenahraditelnou základní konstituční jednotkou společnosti a naše děti jsou její budoucností. Bez fungujících a silných rodin jako společnost a stát dlouhodobě nepřežijeme. Hnutí SPD pro rodiny přináší řešení,“ dodává Okamura. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…