Piráti a Starostové: Ne vládě s likvidátory demokracie! Menšinovou třeba podpoříme

13.09.2021 10:43

Piráti a Starostové oznámili, co udělají po volbách. Jasně uvedli, že o vládě nebudou vyjednávat s nikým, kdo nebude dost kompetentní, s prokázanou korupční minulostí, nebo v trvalém střetu zájmů. Piráti a Starostové zároveň nepodpoří vládu s účastí subjektů ohrožujících základy liberální demokracie nebo s historickým dědictvím likvidace demokracie v této zemi. Zároveň Piráti a Starostové vyzvali ostatní demokratické strany, aby se zavázaly k témuž.

Piráti a Starostové: Ne vládě s likvidátory demokracie! Menšinovou třeba podpoříme
Foto: Repro ČT24
Popisek: Zahájení ostré fáze kampaně koalice pirátů a starostů

V roce 2017 Piráti před volbami představili předvolební strategii, které se pak po celé volební období drželi. Teď v koalici se Starosty představili obdobný dokument, v němž jasně řekli voličům, jak se budou chovat, až se zavřou volební místnosti a budou sečteny hlasy všech voličů. Dali jasně najevo, že nebudou jednat ani s extremisty, ani s politiky, kteří mají korupční minulost.

„Koalice deklaruje, že podpora libovolné vlády by byla podmíněna tím, že do ní nebudou nominováni lidé nekompetentní, s prokázanou korupční minulostí, nebo v trvalém střetu zájmů. Piráti a Starostové zároveň nepodpoří vládu s účastí subjektů ohrožujících základy liberální demokracie nebo s historickým dědictvím likvidace demokracie v této zemi,“ hlásí koalice Pirátů a STAN.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Anketa

Věříte průzkumu STEM, že ANO získá ve volbách 32,4 %?

hlasovalo: 61854 lidí

Současně Piráti a Starostové vyzvali ostatní demokratické politické strany, aby se zavázaly k témuž.

Piráti a Starostové prý po volbách sestaví vyjednávací tým, který bude hledat možnosti koaliční vlády, ve které budou mít Piráti a Starostové co největší možnost prosadit své programové priority, především stabilizovat ekonomickou situaci země a posunout ji kupředu.

„Nepůjde nám o posty. Ale o budoucnost naší země. Náš koaliční projekt deklaruje chuť, vůli a závazek postupovat společně. Vážím si takového spojení, kde si se svým koaličním partnerem můžeme navzájem důvěřovat a těším se, že dokážeme zastavit agrofertizaci naší země. Rád uslyším i od ostatních stran demokratického spektra podobně jasné sdělení, jak budou po volbách postupovat oni,” poznamenal předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

Koalice Pirátů a Starostů je připravena zůstat konstruktivní opozicí, pokud neuspěje tak, jak si představovala. V takovém případě bude koalice konstruktivně vystupovat na půdě Parlamentu ČR. Jako dosud.

Piráti a Starostové jsou prý také připraveni tolerovat menšinovou vládu.

„Jsme připraveni zvážit toleranci menšinové vlády v případě, kdy dojde k zohlednění našich politických priorit v programu koalice. Po vládě bychom požadovali jasné záruky. Tolerance je podmíněna plněním dohodnutých závazků, otevřeností při vládnutí a průběžnou politickou, veřejnou a odbornou diskuzí k připravovaným záměrům. Případné nedodržení našich podmínek by znamenalo konec naší tolerance menšinové vlády, tedy v případě hlasování o (ne)důvěře vládě budeme aktivně hlasovat proti důvěře,“ oznámili už dopředu.

A pak je tu také možnost přímé účasti obou subjektů na vládě.

„Naše účast ve vládě může nastat i v případě jiného volebního výsledku než vítězství ve volbách. Do vlády rozhodně nebudeme vstupovat z pozice slabého hráče s minimální možností korigovat rozhodnutí silnějších členů vlády,“ oznámili Piráti a Starostové. 

Co bude po volbách?

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…