Piráti a vyvlastňování bytů. Poslanec dal průchod upřímnosti a koaliční partner zuří

27.09.2021 23:32

Novou debatu o postoji Pirátské strany k vyvlastňování, které se strana snaží vytrvale dementovat, spustil pirátský poslanec František Kopřiva, když téma postoje Pirátů k soukromému vlastnictví oživil v příspěvku o vyvlastňování bytů v Berlíně. „Včera se občané vyslovili v jedné zemi pro manželství pro všechny a v metropoli druhé země pro vyvlastnění čtvrt milionu bytů od největších developerů. Patříme na Západ,“ zaznělo od pirátského poslance... a začaly padat otázky. A to i od koaličních Starostů. „A vy podporujete obojí?“ tázal se senátor za STAN Zdeněk Hraba. „Opět přijde ‚nepochvala‘,“ ozvalo se poté a Kopřiva začal urychleně vysvětlovat, co chtěl příspěvkem sdělit.

Piráti a vyvlastňování bytů. Poslanec dal průchod upřímnosti a koaliční partner zuří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec František Kopřiva

Anketa

Byla Angela Merkelová přínosem pro Evropu?

12%
81%
hlasovalo: 18985 lidí
V nedělním referendu hlasovalo pro vyvlastňování 56 procent zúčastněných Berlíňanů. Není však ještě jisté, že k radikálnímu kroku dojde a že jej pak případně navíc schválí všechny instituce, hlasování o vyvlastnění bytů velkých pronajímatelů nebylo právně závazné a výsledek je pouze poradní, pokud by však politici k vyvlastňování přikročili, mohlo by se týkat až zhruba čtvrt milionu berlínských bytů.

„My – Berlíňané jsme se rozhodli, že s našimi byty nesmí nikdo spekulovat,“ oslavuje mluvčí inciativy Deutsche Wohnen & Co. enteignen Joanna Kusiaková. A vše má dohru i u nás.

O vyvlastňování se společně s informací o schválení stejnopohlavních sňatků ve Švýcarsku zmínil po zveřejnění informace pirátský poslanec a kandidát do Sněmovny ze třetího místa kandidátky Pirátů a Starostů ve Středočeském kraji František Kopřiva. „Reminder (připomínka, pozn. red.) pro místní konzervativní obdivovatele Západu: Včera se občané vyslovili v jedné zemi pro manželství pro všechny a v metropoli druhé země pro vyvlastnění čtvrt milionu bytů od největších developerů,“ napsal na svém twitterovém účtu Kopřiva s připojením sloganu „patříme na Západ“.

František Kopřiva

  • Piráti
  • Profil není spravován mnou. Dotazy můžete psát mailem.
Slova Kopřivy vzbudila nemalý rozruch. „V Berlíně rozhodli o vyvlastnění bytů a srdce každého správného Piráta se zatetelilo...“ okomentoval příspěvek Kopřivy, jenž se nikterak proti radikálnímu nápadu neohradil, poslanec za ANO Patrik Nacher. 

Nemálo otázek měli také mnozí novináři, kteří nevěřili, co vidí. Za „střílení do vlastní nohy“ označil příspěvek novinář Filip Horký. „Ach jo, vy jako Piráti bojujete už X měsíců s velkým hoaxem, který se týká postoje partaje k bytům. A pak to takovouhle formulací přiživíte,“ hodnotil.

Komentátor Petr Honzejk také neměl pro Kopřivův příspěvek příliš pochopení. „A takhle se, milé děti, nabíjí děla politické konkurenci...“ podotkl.

Pak se ovšem příspěvek rozšířil i ke Starostům a v diskusi začalo pozdvižení. „A vy podporujete obojí, nebo jen manželství pro všechny, nebo to vyvlastňování? Já jen že na minimálně jednom z těch rozhodnutí není co slavit...“ táže se svého koaličního kolegy člen hnutí STAN a senátor Zdeněk Hraba.

Redaktor Info.cz Jan Palička nato přisadil: „Za tohle asi od koaličního partnera opět přijde ‚nepochvala‘.‘“

Kromě senátora Hraby se v diskusi začali ozývat i další příznivci Starostů a Kopřiva tak rychle přispěchal s vysvětlením, že nejde o hodnocení výsledků referenda. „Aby nedošlo k mýlce, nehodnotím výsledky referenda. Západ každopádně nelze brát jako uniformní entitu a ukazovat jen na to dobré, nebo to špatné, jak se u nás často děje. Proto si ho v kampani nelze přivlastnit jako talisman. Lepší je kritická diskuse o konkrétních tématech,“ zaznělo od něj po kritice.

 


A připojil do diskuse i další příspěvek; zatímco uvedl, že „patříme na Západ“, v otázce homosexuálního manželství jsme ovšem prý „Východ“.

V příspěvcích také padaly narážky na mnohé nápady z pražského Magistrátu, z nějž v minulosti zaznívaly také dosti radikální úvahy, co udělat s byty v soukromém vlastnictví. Ačkoliv nyní Piráti neustále opakují, že kupříkladu daň za prázdné byty ve svém programu nemají, není to dlouho, co o ni usilovali.

V roce 2017 ve svém programu Pirátská strana uváděla, že by chtěli dát obcím „možnost zvýšit daně z dlouhodobě neobydlených bytů“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…