Piráti jsou žádaná nevěsta. Podívejte se, kdo všechno jim před komunálními volbami nadbíhá

21.03.2018 16:39

Podzimní komunální volby jsou za dveřmi a strany vymýšlí nejlepší strategii, jak uspět. Například Piráti jsou žádanou stranou jak u TOP 09, tak lidovců, STAN i Zelených. Píše o tom dnešní Právo.

Piráti jsou žádaná nevěsta. Podívejte se, kdo všechno jim před komunálními volbami nadbíhá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Jednotlivé místní organizace Pirátů mají volné ruce při domlouvání společných uskupení. Jak uvádí předseda Pirátů Ivan Bartoš, krajská sdružení nebo republikový výbor mají právo veta, nikdy jej však zatím nepoužily. Definitivně rozhodnuto však také zatím není. Jasno je jen v tom, že samostatná kandidatura Pirátů bude v Praze, v Brně a v Jablonci nad Nisou. 

Bartoš pak ale rovněž uvedl, že jej mrzí jednání s TOP 09. „Ale jen kvůli trademarku (obchodní značce),“ řekl s tím, že si ale nadále myslí, že v TOP 09 jsou dobří lidé, i když on má problém s některými představiteli. „Krajská a komunální politika je více o osobnostech z regionů než o základních postojích, kde se s TOP 09 lišíme, protože my jsme liberální strana,“ uvedl Právu Bartoš. 

Přes co však vlak nejede, podle Bartoše je to, že by Piráti nikdy nestavěli kandidátku s SPD, KSČM nebo a priori s ANO,“ podotkl Bartoš. 

Obdobně pak k sestavování kandidátek přistupuje i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, který uvedl, že žádné příkazy ve straně nejsou. „Pouze nechceme spolupráci se stranami, které jsou ideově odlišné, což je SPD, KSČM a ANO. Naši kolegové někde jednají s Piráty, jinde s lidovci i se STAN. Je to místo od místa,“ podotkl.

Jak Právo dodává závěrem, v některých obcích a městech by se Piráti mohli spojit s místními subjekty, kdy například v Jihlavě jednají s Forem Jihlava či v Šumperku s Pro-Regionem.

Jednání pak probíhají i o kandidátech do Senátu, například s bývalými prezidentskými uchazeči Markem Hilšerem a Jiřím Drahošem v Praze. 

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…