Piráti nejsou připraveni vládnout! Bartoš by zasloužil záhlavec, vstává ze židle známý komentátor

24.04.2021 8:54

Pirátská strana není připravena vládnout, konstatuje komentátor Lidových novin Petr Kamberský při pohledu na to, jak předseda této strany Ivan Bartoš poučuje nového ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) v diplomatické krizi s Ruskou federací kvůli kauze Vrbětice. „Sebejistota smíchaná s neznalostí je fascinující. Bartoš, který v životě neřídil nic kromě vlastní partaje, poučuje Kulhánka, který se dlouhé roky věnuje jen zahraničním vztahům,“ nevychází Kamberský z údivu.

Piráti nejsou připraveni vládnout! Bartoš by zasloužil záhlavec, vstává ze židle známý komentátor
Foto: Repro Facebook
Popisek: Komentátor LN, Petr Kamberský

Podle Kamberského by se lídři vládních stran měli vyvarovat útoků na Ivana Bartoše. Není to zrovna rozumné, pokud tím nechtějí napomoci ke zvýšení preferencí Pirátské strany. „Čím výše stoupají preference koalice Pirátů a Starostů, tím více na její šéfy lídři vládních stran útočí. Je dost pravděpodobné, že kdykoli Babiš s Hamáčkem atakují Bartoše, preference Pirátů povyrostou,“ podotýká úvodem.

Připouští však, že s ohlédnutím na to, jak Bartoš vystupuje v rámci eskalace česko-ruských vztahů, by jeden „záhlavec“ zasluhoval. „Mrzí mne, že nový ministr zahraničí propásl možnost vyřešit otázku nerovnoměrného počtu diplomatů mezi Českou republikou a Ruskou federací. Diplomacie je především o jasných, sebevědomých a srozumitelných krocích,“ cituje Kamberský slova předsedy Pirátů z 21. dubna.

„Nejenže byl Bartoš vedle jak ta jedle, ale je fascinující ona sebejistota smíchaná s neznalostí. Informatik Bartoš, který v životě kromě vlastní partaje nic neřídil, poučuje Jakuba Kulhánka, který se dlouhé roky věnuje jen a jen zahraničním vztahům,“ chytá se Kamberský nevěřícně za hlavu.

Přidává další jeho výrok: „Obávám se toho, že čas hraje spíše proti naší diplomacii a odkládání razantní reakce povede nakonec k tomu, že se nepodaří paritního zastoupení dosáhnout,“ hlásal Bartoš stejný den.

I zde se nakonec stal opak pravdou. Omluva ze strany Ivana Bartoše však nepřišla. „Velké země obvykle mívají velké ambasády, a absolutní parita není nikdy absolutní prioritou,“ připomíná komentátor, že rovněž i americká ambasáda je v mnoha zemích větší než zastoupení dané země ve Washingtonu.

Anketa

Je Vladimir Putin nebezpečím pro Českou republiku?

5%
94%
hlasovalo: 38074 lidí
Až se dnes rozjitřené vztahy mezi Českem a Ruskem uklidní, nebude podle něj žádná ostuda, pokud naše jedenáctimilionová republika připustí, že stopadesátimilionová Ruská federace bude mít v Praze o něco větší zastoupení než my v Moskvě. „Ale zcela jistě se již nikdy nevrátíme k absurdnímu nepoměru 44 : 135 a faktu, že Rusko s námi dvacet let odmítalo o situaci jakkoli debatovat,“ dodává.

„Když dnes Jan Hamáček či Andrej Babiš říkají, že Piráti zjevně nejsou připraveni vládnout, mají bezpochyby pravdu,“ dodává Kamberský a zároveň podotýká, že podobně nebylo k vládnutí připraveno mnoho dalších politických projektů: TOP 09, a zejména Věci veřejné v roce 2010 či hnutí ANO v roce 2013.

Sám Andrej Babiš měl ještě v létě zcela zásadní nedostatky ve znalosti a porozumění některým aspektům státu a obecně parlamentní demokracie. „Ale zejména on osobně prokázal, že se umí učit rychle – a musíme jen doufat, že pokud by vůle lidu vynesla lidi, jako je Ivan Bartoš, k moci, budou stejně učenliví,“ dodává.

„Českým osudem je zjevně každé volby čekat na spasitele. A po čtyřech až osmi letech jej zatratit a vzývat nového,“ uzavirá Kamberský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …