Piráti ostrouhali, vydrbal s nimi Stanjura. V ČEZ budou sedět jiní

29.06.2022 9:47

Dramatická úterní valná hromada společnosti ČEZ, která skončila až pozdě v noci, kromě zásadního sporu o výplatu dividendy také zvolila nové členy dozorčí rady. A tato volba se stala velkým politickým tématem. Cítí se jí totiž poškozeni koaliční Piráti, kteří kvůli tomu chtějí požadovat jednání koalice. Dva jejich protikorupční experty totiž vetoval ministr Zbyněk Stanjura.

Piráti ostrouhali, vydrbal s nimi Stanjura. V ČEZ budou sedět jiní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6687 lidí
Na valné hromadě byli vyměněni čtyři zástupci státu z osmi. Zvolenými nováčky jsou dva regionální politici ODS Jiří Kadrnka a Radim Jirout, nominant KDU-ČSL Vít Doležálek a za STAN poradkyně ministra průmyslu a obchodu Eva Hanáková.

Potvrzen byl mandát dalšího nominanta ODS Romana Bindera, který byl do dozorčí rady kooptovaný již v únoru.

Neuspěl třeba Martin Půta, hejtman Libereckého kraje, navržený Ministerstvem financí.

PODROBNOSTI ZDE

A nebyl zvolen žádný nominant Pirátů, což nejmenší vládní strana považuje za porušení koaliční dohody. Jakub Michálek, předseda jejich poslaneckého klubu, s tím na facebooku vyjádřil zásadní nesouhlas.

Popsal, že strana nominovala postupně dva kandidáty, mající ostruhy v boji proti korupci, a chtěla jejich prostřednictvím usilovat o zprůhlednění hospodaření energetického gigantu. „Oba naši protikorupční experti by byli pro řádné hospodaření a zprůhlednění ČEZu velkým přínosem, protože teď tam žádný protikorupční expert není. Zejména by byli přínosem pro občany, kterým má jít většina zisku,“ myslí si Michálek.

První volbou byl Lukáš Wagenknecht, bývalý auditor a náměstek ministra financí. Michálek připomněl, že právě on rozkryl korupční kauzu ROP Severozápad. Jeho nominaci však odmítl ministr financí Zbyněk Stanjura s tím, že jako senátor je aktivním politikem.

Piráti tedy místo něj navrhli protikorupčního aktivistu Janusze Konieczného, který má prý také „obrovský přehled a zkušenosti v detekci problémového hospodaření“ a právě takových lidí je podle Michálka v ČEZu třeba.

Zjevně si to ale nemyslí premiér Fiala a ministr Stanjura, jeho nominaci odmítli. A navíc tak, aby už nikoho dalšího Piráti nominovat nemohli. „Je od pana ministra financí Stanjury a pana premiéra Fialy nefér, že nám tento krok řekli jen jeden pracovní den před valnou hromadou, kdy už s tím nejde nic dělat a nelze předložit jinou nominaci,“ postěžoval si Michálek.

Piráti po tomto zážitku chtějí svolat koaliční jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…