Piráti přes palubu. Příště kandidujeme sami, vyhlásil Rakušan

06.11.2021 19:40 | On-line

Předseda hnutí Starostové a nezávislí má po povolebních rozepřích s Piráty do budoucna jasno: Do voleb „příště půjdeme sami“, prohlásil Vít Rakušan v rozhovoru pro Novinky.cz.

Piráti přes palubu. Příště kandidujeme sami, vyhlásil Rakušan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Náladami u Pirátů otřáslo především kroužkování. STAN čelí z jejich strany nařčení, že nedodrželi koaliční smlouvu, protože navzdory slibům nabádali ke kroužkování svých kandidátů na úkor těch pirátských.

Do Poslanecké sněmovny se tak dostanou pouze čtyři pirátští poslanci, kterými jsou Ivan Bartoš, Olga Richterová, Jakub Michálek a Klára Kocmanová. Zbývajících 33 mandátů pro sebe získali jejich koaliční partneři Starostové a nezávislí (STAN) právě díky intenzivnímu kroužkování.

Koalice PirSTAN se po volbách, zdá se, rozpadá a samotní členové už mluví o rozvodu. Zatím zůstává nejasné, zda vyjednané vládní angažmá Bartošovi schválí Pirátské fórum.

Pro Rakušana z toho vyplývá poučení – s Piráty už do voleb nikdy více. „Pokud se mě ptáte na současnou atmosféru ve STAN, tak je odpověď jasná: Příště půjdeme sami,“ řekl nyní v rozhovoru pro Novinky.

  • Původní zdroj ZDE

Koalice Pirátů a Starostů má v rodící se vládě obsadit sedm křesel, čtyři mají připadnout Starostům a tři Pirátům. Rakušan nyní doufá, že prezident republiky si bude přát, aby plnohodnotná vláda vznikla rychle. „Považoval bych za rozumné, aby vláda byla přijata jako celek bez nějakého kádrování jednotlivých ministrů,“ podotkl Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…