Piráti zavírání nepodpoří. Místo toho víc kontrolovat

23.11.2021 7:11

Bára Malíková, pirátská expertka pro oblast zdravotnictví, má za to, že vyhlašovat plošný lockdown teď opravdu není na místě. Budoucí vláda by podle ní měla udělat něco jiného. Např. by měla dodržovat zákony platící v České republice. Ale to není všechno. Měla by udělat i další věci. Nahlédněte.

Piráti zavírání nepodpoří. Místo toho víc kontrolovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Pirátská expertka pro oblast zdravotnictví Bára Malíková v rozhovoru pro Deník N připustila, že epidemická situace není dobrá, ale současně dala jasně najevo, že Piráti teď vyhlášení dalšího lockdownu v žádném případě nepodpoří. Podle Malíkové má stát ke zvládnutí epidemie lépe využít nástroje, které už má - očkování, testování, trasování. Z jejího pohledu je třeba v restauracích i dalších podnicích důsledně vymáhat opatření, chtít po lidech, aby ukázali očkovací certifikát, doklad o prodělání nemoci, nebo negativní test. Malíková má za to, že především na menších městech a obcích tato kontrola není dost důsledná, na což doplácí celá republika.

Na druhé straně budoucí vláda musí dosavadní soubor opatření zjednodušit a mluvit o něm srozumitelně. A musí se přitom držet zákonů, které schválí Parlament. Kupříkladu konec uznávání testů na covid podle jejího názoru není v souladu s pandemickým zákonem. „My se musíme i v epidemii držet platných zákonů, nemůžeme si je ohýbat podle svého,“ zdůraznila pirátská expertka.

To jsou však kroky, které zabrání dalšímu zhoršování epidemické situace až kdesi v budoucnu. Aktuální vlnu už podle Malíkové nelze tak snadno zastavit. Zhruba za 14 dní přijdou do nemocnice lidé, kteří se nakazili v těchto dnech a Malíková upozorňuje, že je třeba udělat vše pro to, aby nemocnice zvládly tento nápor pacientů. Třeba i s pomocí armády a s pomocí studentů medicíny.

Poté znovu zopakovala, že plošný lockdown teď není na místě.

„Ne, toto teď opravdu není na pořadu dne. My nemůžeme zcela omezit provozovny, služby a kulturu, protože tyto segmenty jsou za uplynulé dva roky ve špatné ekonomické situaci. Náš AntiCovid tým prostě v této situaci lockdown nepodpoří. A určitě nebudeme chtít zavírat školy. Nyní je třeba děti testovat, zavést ve školách funkční režim testování a nakažené dávat do karantén. Pokud to Ministerstvo zdravotnictví zavádí až nyní, tak je to pozdě. Toto se mělo řešit už v září a říjnu,“ uvedla Malíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…