Pirátka Richterová: Strhávání dávek? Netrestejte celou rodinu. Netrestejme děti za rodiče

13.07.2021 12:21 | Ze sítí

Oba opoziční koaliční bloky hlásí, že představují naději na změnu, na utnutí dvou volebních období, po která ve vládě sedělo hnutí ANO Andreje Babiše se sociálními demokraty. Předvolební průzkumy naznačují, že pokud budou chtít tyto dvě koalice vládnout, budou muset spolupracovat. Jenže to zjevně nebude snadné. Zvláště ne, když první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová nenechává nit suchou na návrhu, který ODS prosazovala s takovou vehemencí. Na návrhu „3× a dost“.

Pirátka Richterová: Strhávání dávek? Netrestejte celou rodinu. Netrestejme děti za rodiče
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

Poslanec Martin Kupka (ODS) na sociálních sítích s velkou radostí oznamoval, že se ODS podařilo prosadit ustanovení „3× a dost“, podle kterého bude možné strhávat platby za pokuty i z dávek.

Anketa

Vadí vám, že od 1. září by si neočkovaní měli pravidelné testy na covid-19 platit sami?

54%
42%
hlasovalo: 10155 lidí

„Dnes se nám podařilo prosadit zavedení pravidla ‚3× a dost‘. Lidem, kteří se opakovaně dopustí nejzávažnějších přestupků, jako jsou krádeže nebo násilí, se budou pokuty strhávat z dávek. I lidé odkázaní  na sociální dávky musí mít motivaci chovat se v souladu se zákonem!“ napsal zákonodárce.

Sociolog Daniel Prokop zákon tvrdě zkritizoval.

„SPOLU vytvořili nástroj, který bude zneužitelný pro účelovou šikanu, vyhánění lidí z obcí a převádění dávek do obecního rozpočtu. Navíc nevím, jak zabavovaní dávek v hmotné nouzi za minoritní přečiny a navíc jinou osobou v domácnosti může projít u ÚS – viz článek 30 Listiny,“ nešetřil tvrdými slovy sociolog.

Psali jsme: Vyháníte je z obcí. Nelze jim brát dávky. Nový zákon prý protiústavní

A nebyl sám.

Na prosazeném návrhu ODS nenechala nit suchou ani poslankyně a první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

„Ghetta nesmí dál růst a pravidla je třeba dodržovat. Cestou je prevence v rodinách, garance obcím a práce s dětmi. Netrestejme ale děti za přešlapy rodičů. Nezavádějme ‚jednou a dost‘ a kolektivní trest pro celou domácnost. Návrh ODS situaci ve vyloučených lokalitách spíš zhorší,“ napsala poslankyně.

Ukázala tak, že, že případná povolební spolupráce Pirátů, STAN, ODS, lidovců a TOP 09 nemusí být bezproblémová a občas může pořádně zaskřípat.  

Kdyby měla sama předložit návrh, postupovala by jinak. „Jen zdůrazním: chci se soustředit na to, co nese výsledky. Takovým příkladem je např. Kadaň se systematickou pomocí a rychlými výstrahami. Hledám dlouhodobá řešení, která se nám nakonec vyplatí všem,“ napsala Richterová.

A přidala odkaz na kapitolu z programu Pirátů a Starostů, nazvanou Férové příležitosti pro lidi na okraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…