Pirátostan píše do Bruselu: Netrestejte za Babiše celou republiku, škrtejte dotace jen Agrofertu

23.09.2021 20:49

Koalice Pirátů a Starostů poslala dopis Evropské komisi, ve kterém žádá, aby případné sankce za střet zájmů premiéra Andreje Babiše byly směrovány jen na Agrofert. Evropská komise kvůli přetrvávajícímu střetu zájmů zvažuje plošné zastavení všech dotací pro Českou republiku. „Za problémy premiéra by tak byl potrestán běžný český občan či podnikatel,“ vadí koalici PirSTAN.

Pirátostan píše do Bruselu: Netrestejte za Babiše celou republiku, škrtejte dotace jen Agrofertu
Foto: Facebook
Popisek: Premiér Andrej Babiš v pořadu Čau lidi

Piráti a STAN dopis poslali ve středu, tedy ve stejný termín, kdy mělo Česko Komisi informovat o vyřešení situace střetu zájmů a zlepšení kontroly při rozdělování evropských dotací. 

„Za problémy premiéra by byl potrestán běžný český občan či podnikatel. Piráti a Starostové proto zasílají Evropské komisi dopis, ve kterém navrhují, aby nepřistupovala k plošnému zastavení kohezních dotací,“ uvedli Piráti a Starostové, kteří požadují, aby se Komise zaměřila jen na Agrofert.

Evropská komise v srpnu uvedla, že pokud se česká opatření nezlepší, dotace mohou být kompletně zastaveny. Podle Pirátů a STAN by se to mohlo týkat i 180 miliard korun z fondu obnovy pro Česko. Připomínají také, že už nyní Komise některé dotace Agrofertu nevyplácí a ty byly uhrazeny z národních zdrojů.

Jakékoliv problémy ale odmítá premiér Andrej Babiš. „Myslím, že to bylo vyvráceno xkrát, žádné zdržení s penězi nehrozí. Naopak Česká republika by měla dostat zálohu na peníze,“ uvedl premiér před cestou do Maďarska, jak informuje server iDNES.cz.

Strach ze zastavení dotací nemá ani ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO), která ve středu odeslala žádanou odpověď Evropské komisi. „Z Ministerstva pro místní rozvoj jsme ve středu odpověď Evropské komisi na její dopis týkající se auditu v oblasti střetu zájmů odeslali,“ řekl mluvčí resortu Vilém Frček.

„Česká republika vede s Evropskou komisí dialog a reaguje na všechny podněty. Vzhledem k požadavku Evropské komise na důvěrnost obsahu nemůžeme sdělovat další podrobnosti,“ dodal Frček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…