Pirátská zastupitelka Karlovarského kraje byla obviněna ze střetu zájmů

10.05.2021 14:14

Krajská zastupitelka za Piráty Markéta Monsportová byla opozicí obviněna ze střetu zájmů poté, co podpořila schválení dotace spolku Marienbad Film, v jehož statutárním orgánu sama zasedá. Na případ upozornilo hnutí ANO Karlovarského kraje na svém Facebooku.

Pirátská zastupitelka Karlovarského kraje byla obviněna ze střetu zájmů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní křest pirátské knihy Česko InsPIRATIvní za účasti místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové

„Tento spolek žádal o dotaci, kterou bez problémů dostal. Členka statutárního orgánu tohoto spolku je totiž uvolněná krajská zastupitelka za Piráty Markéta Monsportová, která vše předjednala a pak sama svým hlasem podpořila. Skutečnost, že je ve střetu zájmů se vůbec neobtěžovala přiznat. Přesně za to kritizují Piráti ostatní, ale sami dělají to samé. Hlavně to rychle schválit, ať už jsou peníze takříkajíc doma,“ uvedl opoziční zastupitel hnutí ANO Martin Hurajčík.
 
 
Marienbad Film Festival, který je zaměřený na filmová díla experimentální povahy a na nejrůznější nekomerční formy, získal dotaci 250 tisíc korun i minulý rok, kdy byl festival kvůli koronavirové krizi v jiné podobě, než jsou diváci zvyklí. 
 
Martin Hurajčík na posledním jednání krajského zastupitelstva na chování Markéty Monsportové upozornil. „Já sice jsem členkou statutárního orgánu, ale nejsem nijak aktivní,“ bránila se Monsportová, která se také účastnila hlasování o udělení dotace. 
 
„Jedná se o naprostou nehoráznost, netransparentnost a další obrovský přešlap krajské vlády, která si nedělá s dodržováním alespoň základních etických pravidel žádné vrásky. Kdyby to udělal někdo jiný, tak je oheň na střeše“ dodal Martin Hurajčík na Facebooku s tím, že v Karlovarském kraji je mnoho dalších subjektů pořádajících kulturní akce, které by alespoň malou dotaci potřebovaly. „Jenže ty nemají ve svých orgánech Markétu Monsportovou nebo jiného pirátského zastupitele, který by hladké schválení dotačních peněz zajistil,“ dodal Hurajčík.
 

Anketa

Vyhraje hnutí ANO sněmovní volby? (Ptáme se od 9.5.2021)

87%
9%
4%
hlasovalo: 12939 lidí
Na obvinění rychle zareagovala Pirátka Monsportová „Nic jsem nepředjednávala, to je lež. Když se schvalovala samostatně dotace v prosinci pro MFF, střed zájmů jsem hlásila. Na posledním zastupitelstvu jsem se před schvalováním celého balíku dotací pro víc subjektů snažila vysvětlit, že nejsem aktivním členem víc jak 2 roky a proces změny představenstva právě probíhá. Ve statutárním orgánu již nebudu. Nevím proč bych neměla svým hlasem podpořit akce, které jsou přínosné pro region,“ bránila se.
 
„Paní Monsportová, je zcela jedno, jestli jste jako členka statutárního orgánu jakéhokoliv spolku, nebo společnosti, aktivní, nebo ne, nebo jestli právě teď probíhají nějaké změny. Prostě jste statutární zástupce žadatele o dotaci. Povinností je nahlásit případný střet zájmů, což jste ani po upozornění neudělala,“ odpovědělo krajské hnutí ANO s tím, že Piráti na jakékoliv chyby ostatních upozorňují, ale sami je dělají a neumí to uznat.
 
„Před schvalováním na posledním zastupitelstvu jsem se snažila vysvětlit svou pozici v této organizaci. To, že jsem následně přes hlasováním neřekla ono prohlášení, byla chyba, ale myslela jsem si, že to z diskuze vyplynulo. Důrazně se ale ohrazuji proti nařčení, že jsem MFF prosazovala,“ uzavřela Monsportová.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…