Pirátský kandidát na Kuberovo senátorské křeslo se s tím nepáře. Stalin byl proti pravici masový vrah amatér

04.02.2020 20:51

Novinář, bývalý člen strany Zelených či volebního týmu Táni Fischerové a současný člen Pirátské strany Tomáš Tožička, který by mohl usednout v Senátu po doplňovacích volbách na Teplicku, jež se budou konat kvůli úmrtí Jaroslava Kubery, na Twitteru ostře kritizoval kapitalismus. Označil jej společně s pravicovou politikou za zločiny proti lidskosti. A zmírňoval i zločiny stalinismu. Tožičku, jehož v kandidatuře do Senátu podpořil i předseda Pirátů Ivan Bartoš, poté kritizovali i někteří jeho spolustraníci.

Pirátský kandidát na Kuberovo senátorské křeslo se s tím nepáře. Stalin byl proti pravici masový vrah amatér
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Tožička (Piráti)

Anketa

Věříte Bezpečnostní informační službě (BIS)?

4%
96%
hlasovalo: 7583 lidí
„Kapitalismus a pravicová politika jsou prostě zločiny proti lidskosti. Ještě že se můžou vymlouvat na Stalina, který byl ovšem proti nim jen masový vrah amatér,“ napsal Tožička na Twitteru k příspěvku jiného uživatele, který vyjadřoval nesouhlas s kritikou kapitalismu v souvislosti se zprávou o úmrtí postiženého muže ve Velké Británii, jemuž měly být zastaveny sociální dávky. Následně svůj příspěvek smazal.

„A za to přesně může kapitalismus a pravicová politika? Za koloniální manýry VB? Mimochodem si nemyslím, že je jakýkoliv režim co do počtu obětí srovnatelný s komunismem. Maximálně se můžeme bavit o sociálním nacionalismu jako vyzyvateli. A s propagandou jděte do háje,“ obořil se na novináře uživatel vystupující jako Blb. Šimon Přecechtěl.

Tožička pokračoval s tím, že stalinismus nemá tolik obětí jako kapitalismus: „No co si myslíte, je celkem jedno. Neznalost neomlouvá. Kapitalismus povraždil násobně víc lidi než stalinismus. Navíc Hitler je samozřejmě výtvor kapitalistů. Proto také např. evidenci v koncentracích zajišťovalo IBM.“

Pro server Novinky.cz poté Tožička dodal také to, že kolonialismus podle něj zabil víc lidí než Stalin nebo Hitler. A kritizoval například počínání Východoindické společnosti v Indii. Doplnil, že by chtěl režim, „který si vybudujeme, zajistí nám důstojnost, bude humanistický, zajistí rozvoj a nebude ničit planetu“.

Mezitím se rozjela kritika jeho výroků na pirátském fóru. Názory Tožičky tam jsou některými členy Pirátské strany vyčítány. Jeden z uživatelů pod jménem Yossi kromě výše zmíněných výroků především poukazoval na jeho relativizaci zločinů komunismu.

O nominaci Pirátů kromě Tožičky požádal dále také ředitel Gymnázia Teplice Zdeněk Bergman. Kandidáta budou volit členové příslušného Ústeckého kraje na internetu, o výsledku by mělo být jasno 8. února večer. Kuberův nástupce v Senátu za Teplicko vzejde z doplňovacích senátních voleb, jejichž první kolo bude na konci března. Tožičku podpořil v jeho kandidatuře i předseda Pirátů Ivan Bartoš.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…