Pirátský poslanec zcela vážně: Na dámské toalety chodí jen ženy? To je váš pocit, nemáte právo rozhodovat

09.07.2021 12:18

Od chvíle, kdy prezident Miloš Zeman před pár dny prohlásil, že „transgender lidé jsou mi bytostně odporní“ strhla se v internetové obci ožehavá debata na téma genderové rovnosti. Zapojil se do ní pirátský poslanec František Navrkal, který se na sociální síti dostal do střetů s dalšími uživateli, když bránil transgender lidi s tím, že by ostatní měli ctít jejich pocity.

Pirátský poslanec zcela vážně: Na dámské toalety chodí jen ženy? To je váš pocit, nemáte právo rozhodovat
Foto: pirati.cz
Popisek: František Navrkal

 „Jestli si necháte přeoperovat pohlaví, dopouštíte se trestného činu sebepoškození,“ uvedl Zeman nedávno v pořadu CNN Prima News, že dovede pochopit homosexuály, nechápe ale transgender lidi.

„Transgender lidi jsou bytostně odporní,“ dodal v reakci na otázku ohledně sporu, který se nyní vede mezi lídry Evropské unie kvůli maďarskému kontroverznímu zákonu. Ten mezi mladými lidmi do 18 let zakazuje šíření materiálů propagujících homosexualitu nebo změnu pohlaví.

Svými slovy samozřejmě vzedmul vlnu emocí, které přinesly na sociální síti názorové střety na téma rovnost pohlaví. Konkrétně šlo o diskusi o veřejných genderových toaletách, do níž se zapojil i pirátský poslanec. Zatímco jeden z diskutujících vyjádřil názor, že jsou to právě biologické vlastnosti, které odlišují lidské bytosti jako ženy a muže, Navrkal namítal, že je třeba uznávat i transgender a nebinární lidi.

„Měl jsem za to, že je to normální, že muži chodí na pánské toalety a ženy na dámské,“ poznamenal přispěvatel do diskuse.

„Tak to je ovšem jen váš subjektivní pocit. Proč má někdo respektovat tento váš pocit, když sám nerespektujete pocity trans lidí?“ napsal ve své opdovědi Pirát Navrkal, který dle všeho místo běžných toalet podporuje unisex kabinky. 

„Navíc nerozumím, co vám dává jako muži právo rozhodovat, kdo smí chodit na dámské toalety,“ doplnil rozčílený politik.

Utlačování menšin je nyní velkým tématem na půdě Evropského parlamentu. Europoslanci odsoudili maďarský zákon diskriminující sexuální menšiny. Žádají tvrdý postup vůči maďarskému zákonu o LGBT.

Pokud Maďarsko nezruší sporné pasáže nového zákona diskriminujícího sexuální menšiny, zahájí s ním Evropská komise řízení kvůli porušování práva Evropské unie. V diskusi s poslanci Evropského parlamentu to ve středu prohlásila předsedkyně komise Ursula von der Leyenová, která označila normu kritizovanou velkou většinou unijních lídrů za ostudnou.

Také většina europoslanců se k zákonu staví kriticky a část z nich chce vyzvat země EU k ráznějšímu postupu vůči Budapešti.

Kdo tvrdou reakci na chování Maďarska vítá, je europoslanec a předseda Evropské pirátské strany Mikuláš Peksa. „Tento postup je bohužel nutný vzhledem k tomu, že Evropská unie se zavazuje garantovat svým občanům základní práva shrnutá v Chartě základních práv Evropské unie. Pokud některý z členských států tuto podmínku neplní, tak těžko lze tolerovat, aby měl nadále všechny pravomoci,“ konstatoval v rozhovoru pro Rádio Z poslanec Evropského parlamentu Peksa.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…