Pirka do Senátu, ohlásili Petr Janda z Olympicu, Zlata Adamovská či profesor Höschl

07.09.2022 13:05

Letošní senátní volby v Praze slibují souboj mnoha známých tváří s širokou podporou politiků a celebrit, pokud by se však rozhodovalo na základě podpory z profesní a umělecké branže, vyhrál by zřejmě kandidát vládní koalice SPOLU – kardiochirurg a dlouholetý přednosta Kardiocentra IKEM Jan Pirk. Za kandidaturu známého lékaře se postavil například hudebník Petr Janda, psychiatr Cyril Höschl či herci Zlata Adamovská a Petr Štěpánek.

Pirka do Senátu, ohlásili Petr Janda z Olympicu, Zlata Adamovská či profesor Höschl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na senátora Jan Pirk

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí
Kardiochirurg, který byl donedávna přednostou Kardiocentra IKEM, kandiduje v letošních volbách do Senátu za TOP 09 na kandidátce vládní koalice SPOLU, kromě své mnohaleté práce, během níž se mu podařilo provést stovky úspěšných transplantací srdce, a tisíce dalších operací srdce a stal se uznávaným odborníkem i v zahraničí, se do povědomí zapsal i svou kritikou minulé vlády Andreje Babiše (ANO) za její přístup ke covidové epidemii.

Rozhodnutí sebrat dětem školu, sport i koníčky označil v rozhovoru pro server isport.blesk.cz za „zločin“ a pustil se i do tehdejší atmosféry strachu. „Strach a s ním spojený dlouhodobý stres zásadně snižují imunitu, kterou nyní i pro setkání s tím virem potřebujeme. Chápete, jak je to postavené na hlavu? Strach je také skvělý nástroj k ovládání lidí,“ uvedl.

Kromě Babišovy vlády, která podle něj v roce 2020 opatření uvolnila „protože bylo před volbama“, zkritizoval i přístup Evropské unie. „Evropská unie tu vydává nařízení, jak má být velká a ohnutá salátová okurka a jak má vypadat banán. Ale aby v této vážné situaci jasně řekla třeba to, jaké výtěry se mají dělat a jak je hodnotit? To ne,“ padlo například.

Zároveň mu vadilo, že děti nemohli normálně chodit rok do škol a obětovala se jejich budoucnost pro lidi, kteří často ani svého zdraví nedbají a byli proto ohroženi covidem-19. „Všichni jim říkáme: Nekuřte, hýbejte se. Jenže oni to ignorují. Samozřejmě že i je se máme snažit zachránit, jsme civilizovaná společnost. Ale nemůžeme tomu obětovat naši budoucnost. A to se tu stalo,“ spílal.

Právě na zdravější společnosti Pirk nyní postavil i svou kandidaturu. Ve třech bodech své kampaně se chce zaměřit na motivaci lidí k prevenci chorob, snažit se, aby stát vynakládal větší pozornost pohybu dětí a reformě péče o dlouhodobě nemocné, jež je dle něj v současné podobě „zkostnatělá“.

Pirk má ve svém obvodu silné protikandidáty. Svůj senátorský post v Praze 10 obhajuje kandidátka Starostů Renata Chmelová, která nedávno skončila ve své funkci starostky této městské části poté, co nedokázala tamním zastupitelům uspokojivě rozptýlit pochybnosti o svém údajném napojení na bývalého primátorova náměstka a šéfa pražské buňky STAN Petra Hlubučka, stíhaného v kauze Dozimetr.

V Praze 10 do Senátu také za hnutí ANO kandiduje umělkyně Helena Leisztner či poslanec SPD Jiří Kobza.

Pirk přesto z ostatních kandidátů vybočuje celou řadou osobností, které jej podporují. Veřejně se pro jeho podporu vyjádřil hudebník Petr Janda, herečka Zlata Adamovská či její manžel a herecký kolega Petr Štěpánek.

„Profesor Jan Pirk pro mne zosobňuje přesně to, čím by měl senátor být, kapacita ve svém oboru, společensky vážená osoba s životními zkušenostmi a světovým rozhledem,“ uvedl Štěpánek.

Vyjádřili se také lidé z lékařské branže. Podporu má kandidát od psychiatra Cyrila Höschla, fyzioterapeuta Pavla Koláře či chirurga Pavla Pafka.

A v Senátu by Pirka rád viděl například i publicista Jefim Fištejn. „Ve světě nafukovacích panáků je lidí rovných, zásadových a zároveň moudrých jako šafránu. Takový člověk prostě do Senátu patří,“ tvrdí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…