Pizza v Chorvatsku za 7 euro, Coca-Cola 2,20. A benzin? Česká kontrola hlásí

24.05.2023 12:45 | Ze sítí

Do Chorvatska dorazila česká kontrola. Či spíše autoři webu Výletujsnámi.cz, kteří jeli zjistit, zda ceny potravin i dalších položek vzrostly tak, jak se píše v českých médiích. A hlásí, že pizza v restauraci stojí 7 euro, Coca-Cola 2,20 euro a hamburger 5,40 euro. A benzin? Ten je regulován státem a ceny jsou pravidelně vyhlašovány na 14 dní dopředu.

Pizza v Chorvatsku za 7 euro, Coca-Cola 2,20. A benzin? Česká kontrola hlásí
Foto: Jaroslav a Renata Fantovi
Popisek: Chorvatsko, Jaderské moře

„V poslední době nás média straší reportážemi a články, jak vzrostly ceny v Chorvatsku a jak se nám prodraží dovolená v oblíbené destinaci,“ začíná příspěvek na jejich facebookové stránce.

„A co může být lepší, než se o pravém stavu věci přesvědčit osobně. Tak jsme se jednoho krásného dubnového dne rozhodli sbalit a vyrazit k Jadranu, zjistit přímo na místě, jak to tedy ve skutečnosti je,“ píše se na stránce dál a nechybí odkaz, kde jsou zkušenosti nabyté návštěvou Chorvatska popsány.

Článek na webu nenechá nikoho na pochybách, že s chorvatskými cenami to nakonec nebude tak zlé. Už jen jeho začátek mnohé naznačuje.

„Nenechte se tedy zlomit zlověstnými nadpisy senzacechtivých novinových titulků a do oblíbeného Chorvatska se v klidu vydejte i letos. Ceny v Chorvatsku nejsou nijak závratné a odpočinout si potřebujeme všichni.“

Následně se autoři věnují jak cenám pohonných hmot, tak cenám základních potravin a informují i o těch, které najdete, když se půjdete najíst do restaurace.

Ceny pohonných hmot v Chorvatsku jsou podle webu zastropované.

Zdroj: www.vyletujsnami.cz

 

„V době naší návštěvy na přelomu dubna a května 2023 byla cena benzinu Natural 95 1,40 € za litr, což je asi 33 Kč. Cena motorové nafty byla 1,31 € za litr, takže asi 31 Kč. Oproti loňské letní sezoně, kdy ceny pohonných hmot atakovaly 50 Kč za litr paliva, je to tedy významná úspora,“ referuje článek a ukazuje tak, že úroveň cen PHM je podobná jako u nás. U benzínu dokonce o něco levnější.

Nechybí ale důležité upozornění.

„Nutno ovšem opět upozornit, že se jedná o ceny regulované státem a pravidelně každé druhé pondělí aktualizované.“

Pohonné hmoty a jejich ceny v Chorvatsku můžete podle webu v době své dovolené sledovat na webu hak.hr.

Ceny v obchodech mapovali autoři článku na vlastní kůži kontrolním nákupem.

„Udělali jsme si samozřejmě i kontrolní nákup v obchodě Konzum na ostrově Vir. Ceny v Chorvatsku jsou srovnatelné s cenami v České republice. U některých položek dokonce i nižší,“ konstatovali nakonec s tím, že ale nakupovali mimo hlavní sezonu a že v červenci lidé pravděpodobně zaplatí více.

„Ano, máte pravdu, zaplatíte určitě víc, pokud budete líní popojít dále od turisticky exponovaného centra do běžného supermarketu na okraji města. Je jasné, že v malých obchodech, jejichž majitelé si musí vydělat během několika měsíců sezony na živobytí po zbytek roku, si připlatíte,“ přidali stručný návod, jak ušetřit i v probíhající turistické sezoně a navíc i některé ceny zakoupených potravin.

Chléb 550 g – 1,30 €

Kuřecí prsní řízky 1 kg – 9 €

Kuřecí párky (striptýzky) 1 kg – 2,20 €

Mléko 1 l – 1,70 €

Slunečnicový olej 1 l – 1,80 €

Koblihy s marmeládou – 0,50 €

Margarin 400 g – 1,70 €

Jablka 1 kg – 1 €

Červené papriky 1 kg – 3 €

Pepsi Cola 1,5 l – 1,89 €

Zdroj: www.vyletujsnami.cz

 

I o cenách v místních restauracích prý platí, že jsou s našimi srovnatelné.

„V průběhu našeho pobytu jsme navštívili i restaurace a bistra. Ceny jsou sice mimosezonní, ale opět platí, že je třeba hledat a nesednout si na večeři do první restaurace, přímo u pláže,“ zní rada obdobná té, kterou autoři zmínili i u nákupu potravin.

Pak prý lze opět ušetřit.

„Ceny v restauracích jsou obdobné cenám u nás. Za večeři pro rodinu tak dáte od několika set po několik tisíc korun, podle toho, co si objednáte,“ uzavírají autoři svůj příspěvek a přikládají opět vzorek, ze kterého si lze udělat obrázek, jak jsou na tom chorvatské restaurace s cenami v porovnání s těmi našimi.

Pizza – od 7 €

Čevapi – od 6 €

Cheesburger – 5,90 €

Hamburger – 5,40 €

Hranolky – 2,70 €

Coca-Cola 0,2 l – 2,20 €

Presso – 2,50 €

Tady se na první pohled zdá, že české ceny se jeví výhodněji, nicméně rozdíl je nepatrný a opravdu může záviset na tom, kde si jídlo objednáte.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…