Plán, když vyhraje Trump. Unikly dokumenty

22.02.2024 12:36

Levicoví zastánci zelené energie plánují vynaložit miliony dolarů na ovlivňování republikánských kongresmanů, aby nepodpořili zrušení radikální zelené agendy prezidenta Joea Bidena v případě, že by se do Bílého domu vrátil Donald Trump. Americká asociace pro čistou energii v uniklém „tajném dokumentu“ jmenuje desítky republikánských členů Senátu a Sněmovny reprezentantů, kteří by potenciálně mohli podpořit pokračování Bidenových zelených cílů. Na jejich ovlivnění má být vyčleněno více než 7 milionů dolarů.

Plán, když vyhraje Trump. Unikly dokumenty
Foto: Repro Twitter @greg_price11
Popisek: Americký prezident Joe Biden

Uniklý, důvěrný 66stránkový dokument předního ekologického sdružení, který exkluzivně získal server Breitbart News, odhaluje spiknutí zelených liberálů s napojením na administrativu demokratického prezidenta Joea Bidena. Cílem spiknutí je zahájení nátlakové kampaně proti republikánům, která by je přiměla k podpoře Bidenových radikálních zelených plánů.

Konkrétně jde o memorandum správní rady Americké asociace pro čistou energii (ACP) z února 2024. Je zarážející tím, jak konkrétně a agresivně popisuje plány jejích členů tlačit na republikánské zákonodárce, aby se postavili proti snahám uvnitř republikánské strany na zrušení Bidenova zákona o snížení inflace (IRA) nebo jeho částí. IRA, který byl přijat během Bidenova druhého roku ve funkci prezidenta, totiž výrazně rozšířil vládní výdaje včetně asi nejkontroverznějšího programu radikální zelené energie.

Americká asociace pro čistou energii je obchodní sdružení složené ze společností, které podporují nebo těží z levicového prosazování zelené energie. Na svých internetových stránkách se organizace popisuje jako „vedoucí hlas více než 800 společností z celého odvětví čisté energie, které se zavázaly plnit cíle americké národní bezpečnosti, ekonomiky a klimatu pomocí rychle rostoucí, levné a spolehlivé domácí energie“.

Tento 66stránkový dokument je téměř na každé stránce označen jako „důvěrné informace ACP“. První tucet stran obsahuje rozpis běžné činnosti obchodního sdružení, včetně diskuse o volbě členů představenstva a funkcionářů skupiny, jakož i finanční údaje organizace. V části finanční zprávy je vysvětleno, že skupina má příjmy v řádu desítek milionů dolarů ročně a že také desítky milionů dolarů ročně utrácí, což z této skupiny činí mocné obchodní sdružení v oblasti zelené energie. Tato skupina je mimořádně dobře financovaná – a dokument se chlubí tím, že ACP má na začátku roku 2024 k dispozici více než 49 milionů dolarů v hotovosti.

Na dalších stranách důvěrného dokumentu ACP je popsáno, že toto levicové obchodní sdružení plánuje vynaložit obrovskou část těchto peněz na ochranu Bidenovy agendy, konkrétně IRA, před republikány v Kongresu a před bývalým prezidentem Donaldem Trumpem, pokud v listopadu vyhraje volby. Doporučené výdaje se pohybují v částkách nad 7 milionů dolarů, což by mělo pomoci udržet IRA v současné podobě.

„Vzhledem k narůstajícím rezervám, silné finanční pozici ACP a kritickým výzvám, kterým budeme čelit v roce 2024, byli zaměstnanci vyzváni, aby vypracovali možnosti dalších jednorázových investic, které by mohla správní rada zvážit na únorovém zasedání správní rady,“ uvádí se v dokumentu ACP.

„Na základě této žádosti navrhují zaměstnanci vynaložit 7 milionů dolarů na nárazovou kampaň, přičemž 5 milionů dolarů by mělo být poskytnuto z rezervních fondů, aby se pomohlo s realizací a ochranou IRA před zrušením nebo škodlivou revizí. Finanční výbor znovu potvrzuje, že finanční situace umožňuje tuto výši výdajů v roce 2024 poskytnout,“ píše se v tajném dokumentu.

Donald Trump a konzervativci mají podle informací deníku The New York Times opravdu v plánu osekat zelené energetické části IRA, pokud se Trump dostane zpět k moci. Jeden z konzervativců Tom Pyle z Americké energetické aliance – konzervativní skupiny, která je spojena s tradičními zdroji energie, jako jsou producenti fosilních paliv – po seznámení s tajnými plány ACP uvedl, že jde o jasný důkaz toho, že levicová zelená energie a její zastánci nemůžou přežít bez vládního financování.

„Ze strategie je zřejmé, že jejich závislost na těchto dotacích je pro jejich budoucí životaschopnost kritická, a proto se jim vyplatí věnovat takovou míru prostředků, jakou vyčlenili na snahu ovlivnit dostatek republikánů, aby se pokusili zachránit celou radikální zelenou agendu Bidenovy administrativy nebo její části. Když je celý váš obchodní model závislý na vládě, přirozeně uděláte vše pro to, abyste si udrželi své zisky a snažili se minimalizovat své ztráty, když se administrativa změní, což zjevně očekávají letos v listopadu,“ uvedl Pyle.

Později v dokumentu začíná podrobné několikastránkové vysvětlení spiknutí ACP na obranu Bidenova energetického programu. V části nazvané „Obrana IRA“ dokument ACP prozrazuje, že jde o „nejvyšší prioritu“ skupiny jako obchodního sdružení. Úvodní odstavec tohoto oddílu vysvětluje, že skupina hodlá v tomto roce zvýšit výdaje na tuto oblast s tím, že delší bitva na ochranu Bidenova IRA bude pokračovat i po volbách v roce 2025 a dále, zejména v závislosti na tom, která strana v listopadu vyhraje prezidentské volby a ovládne Senát a Sněmovnu reprezentantů.

„Obrana pobídek pro čistou energii v zákoně o snížení inflace je naší hlavní prioritou,“ uvádí dokument. Konkrétní kroky, k nimž dokument AKP vyzývá v rámci své snahy o ochranu Bidenova energetického programu, zahrnují zablokování jakéhokoli hlasování o zrušení nebo změně IRA v americkém Senátu v roce 2025. Za druhé sdružení vyzývá k vytvoření „viditelné podpory pro projekty čisté energie a pobídky IRA mezi cílovou skupinou republikánských členů Kongresu“ prostřednictvím silného propagačního a komunikačního úsilí.

Asi nejzajímavější na tomto dokumentu je zaměření na tlak na republikány, aby podpořili Bidenovu energetickou agendu. Skupina otevřeně přiznává, že úspěch – pokud republikáni znovu získají Bílý dům a Senát a zároveň si udrží Sněmovnu reprezentantů – závisí na tom, zda se jim podaří přimět republikány, aby podpořili levicové cíle.

„Úspěch vyžaduje přesvědčit zhruba 10 % republikánů v Senátu a Sněmovně reprezentantů, aby se postavili proti ohrožení našich zájmů,“ uvádí se v dokumentu ACP. „Dobře známá je také taktika, jak získat politickou podporu. Klíčem k úspěchu je efektivní nasazení a koordinace významných zdrojů v rámci ACP, napříč členskou základnou a se spřízněnými průmyslovými a advokátními skupinami,“ uvádí dokument.

„Na začátku letošního roku jsou výsledky volebního cyklu v roce 2024 hlavní a podstatnou nejistotou, která se vznáší na obzoru. Ačkoli existují náznaky, že plošné zrušení IRA by bylo po republikánské volební vlně nepravděpodobné, toto riziko neignorujeme a podnikáme kroky k zajištění co nejlepší pozice odvětví, aby se vyhnulo pravděpodobnější hrozbě podstatných změn IRA v Kongresu a Bílém domě ovládaných republikány v roce 2025,“ dodává dokument a přímo jmenuje desítky republikánských kongresmanů, na které se chce zaměřit, pokud by volby dopadly „špatně“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Trump volby vyhraje. A pak se budou dit veci... , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseZastavmeJe , 22.02.2024 13:54:05
A to takovym tempem, ze jim vse poleti kolem usi. Americky DeepState ma plan, nepocita ale s tim, ze i protistrana ma plan. A vite co? Uz aby to bylo...

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …