Plán omezit mlčenlivost v Polsku čeští žalobci a advokáti důrazně odmítli

04.10.2018 22:20

Unie státních zástupců (USZ) a Česká advokátní komora (ČAK) odsoudily chystaný záměr polské vlády, který má prokurátorům usnadnit získávání důvěrných informací. Společné prohlášení organizace zveřejnily na webu advokátní komory. Polská vláda navrhuje prolomit profesní mlčenlivost mimo jiné advokátů, notářů, právních poradců, daňových poradců či lékařů tak, že by o zproštění mlčenlivosti nadále nerozhodoval soud, ale prokurátor.

Plán omezit mlčenlivost v Polsku čeští žalobci a advokáti důrazně odmítli
Foto: YouTube.com
Popisek: Pochod polských vlastenců

„Jde o jeden z kroků, které mohou ohrozit nezávislost justice v Polsku, podkopání právního státu a lidských práv a svobod,“ píše se v dokumentu, který dnes podepsali prezident USZ Jan Lata a předseda ČAK Vladimír Jirousek. Podle jejich prohlášení vzhledem k provázanosti polské prokuratury s politickou reprezentací nebude možné zaručit, že prokuratura bude při zbavování mlčenlivosti postupovat nezávisle a s respektem k základním lidským právům.

Mlčenlivost vybraných profesí je podle českých žalobců a advokátů zásadní hodnotou, která garantuje občanům ústavně zaručené právo na spravedlivý proces a ochranu soukromí, a má tedy stát pod ochranou soudní moci. „Přestože státní zástupci a advokáti jsou v řadě případů z povahy věci protivníky, společně konstatují, že nezávislá justice včetně advokacie je základní podmínkou demokratického právního státu a je společným zájmem nejen všech právních profesí, ale zejména občanů,“ píše se v prohlášení.

Úprava zamýšlená polským ministerstvem spravedlnosti je podle některých polských médií další z kontroverzních reforem justice. Plán hodnotí negativně řada polských právních a profesních sdružení. Poukazují na to, že ochrana vyplývající z respektování služebního tajemství je zaručena mimo jiné právem na spravedlivý proces a právem na soukromí, která jsou chráněná nejen podle polské ústavy, ale také na základě mezinárodních právních norem.

Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) se po vítězství ve volbách pustila do justiční reformy včetně snížení důchodového věku soudců nejvyššího soudu. Podle kritiků tyto změny podkopávají svobodu a demokracii v Polsku a slouží především k posílení moci PiS.

Evropská komise kvůli novému zákonu o nejvyšším soudu minulý týden Varšavu žalovala u unijního soudu. Tento postup vlády podle Bruselu porušuje zásadu nezávislosti soudnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …