Platíte stravenkami? Toto vás bude možná zajímat

23.02.2017 17:12

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka by většině restaurací zrušení stravenek nevadilo. Stárek to prohlásil v rozhovoru, který poskytl serveru iDNES.cz.

Platíte stravenkami? Toto vás bude možná zajímat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Stárek, předseda Asociace hotelů a restaurací ČR.

Podle Stárka provozovatelům restaurací vadí hlavně to, že náklady pro provozovatele z nominální hodnoty stravenky jsou už deset procent. „Přijde nám to nemravné. Vidím dvě cesty. Buď do monopolu přibudou další firmy, které je budou poskytovat za lepších podmínek, nebo stravenku nahradí nějaká finanční částka pro zaměstnance,“ uvedl Stárek.

  • Celý text je ZDE

Jenže zaměstnavatelé stravenky poskytují díky daňové podpoře. Neztratili by potom motivaci tento benefit dávat? „Pokud by daňová podpora byla zachována, nic zásadního by se nezměnilo. Stravenky by se měly nahradit paušální částkou za stejných podmínek, tedy se zachováním daňové podpory,“ uvedl Stárek.

Přiznal, že pro to asi není politická vůle. „S nikým jsme nejednali. Jen jsme reagovali na diskusi okolo stravenek a tvrzení, že bez stravenek by restaurace nemohly existovat. Zeptali jsme se proto našich členů. Sedmdesát procent je bere jen proto, že existují,“ uvedl Stárek.

A vysvětlil, jaké poplatky restauratérům vznikají při platbě stravenkami: „Provize stravenkovým firmám se pohybuje od 5,5 do 6 procent, navíc provozovatel na peníze čeká, takže provoz dotuje. Je logické, že se z částky platí DPH, dále se platí provize, která přijde fakturou, a s ní další DPH. K tomu ještě manipulační poplatek ve výši sto až dvě stě korun, který se hradí za každé zúčtování provizí,“ vysvětlil.

Stárek také přiznal, že si udělali průzkum, podle kterého se zhruba šedesát procent restauratérů domnívá, že pokud stravenky nebudou, nijak zvlášť je to neohrozí. „Lidé by se určitě nepřestali stravovat z toho důvodu, že místo stravenky dostanou peníze,“ uvedl Stárek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…