Platy zaměstnanců NKÚ a NBÚ bude určovat platový řád

19.12.2019 18:45

Platy zaměstnanců Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) a Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) bude upravovat platový řád. Toto opatření má dorovnat platové poměry zaměstnanců odměňovaných podle zákoníku práce s poměry zaměstnanců placených podle služebního zákona.

Platy zaměstnanců NKÚ a NBÚ bude určovat platový řád
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Změnu zákona, která to umožní, schválila Sněmovna. Nyní ji dostane k projednání Senát.

S novelou přišli poslanci různých stran, kteří zasedají ve sněmovním kontrolním výboru. Původně se měl návrh týkat pouze zaměstnanců NKÚ, ale pozměňovací návrh ho rozšířil i na NBÚ. Platový řád bude vydávat prezident NKÚ nebo ředitel NBÚ poté, co ho schválí rozpočtový výbor Sněmovny.

Zaměstnanci NKÚ i dalších úřadů nejsou podle předkladatelů zaměstnanci správního úřadu. Nevztahuje se proto na ně zákon o státní službě. Zaměstnanci NKÚ nyní pobírají platy podle zákoníku práce a příslušného nařízení vlády, které se na takové zaměstnance státu vztahuje.

Na platy úředníků podle služebního zákona se naproti tomu vztahuje jiné nařízení vlády. Toto nařízení však způsobuje, že od 12. platové třídy výše se platové tarify zaměstnanců podle služebního zákona výrazně liší v jejich prospěch od tarifů těch zaměstnanců, kteří spadají pod zákoník práce.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …