Plivanec do tváře Ukrajiny. Škoda, že nežije Augusto Pinochet. Veselo na Ukrajině po jmenování Saakašviliho

01.06.2015 13:43

Hlavní událostí minulého týdne na Ukrajině se jednoznačně stal nástup bývalého gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho do funkce gubernátora Oděské oblasti, píše na serveru Literarky.cz novinářka a analytička Tereza Spencerová. K tomuto tématu přináší řadu informací z různých zdrojů. Vyplývá z nich, že dosazení bývalé gruzínské hlavy státu do funkce gubernátora je možná jen dalším dějstvím války mezi ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem a jedním z nejmocnějších ukrajinských oligarchů Ihorem Kolomojským.

Plivanec do tváře Ukrajiny. Škoda, že nežije Augusto Pinochet. Veselo na Ukrajině po jmenování Saakašviliho
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Oděse přes její rozervanost visí pouze ukrajinské vlajky

Spencerová připomíná, že Saakašvili je někdejší vůdce gruzínské revoluce růží. Nicméně ve své vlasti je podezříván z těžkých zločinů a před Interpolem ho brání i američtí kongresmani.

Saakašvili by prý byl rád, kdyby ho jeho noví občané familiárně oslovovali Míša. „I Love Odessa,“ napsal hned na svém Facebooku a slíbil, že přístavní město promění v „metropoli Černého moře“.

Současný kyjevský primátor Vitalij Kličko tvrdí, že Saakašvili bude „rychle provádět změny“. Spencerová ale upozorňuje, že Saakašvili je ve své vlasti symbolem korupce ve vládním establishmentu.

Šéf Radikální strany: Je to plivanec do tváře ukrajinského národa

Podle ukrajinského poslance Vitalije Barvoměnka je Saakašviliho jmenování příkladem pokračující kmotrovské tradice ukrajinské politiky. „Je třeba připomenout, že ani v jiných oblastech není situace lepší. Šéfují tam cizinci, bývalí poslanci, podnikatelé. Vlastně je jedno, kdo šéfuje, hlavně ale ne ti, kdo by rozuměli regionální politice. Mimochodem, po Saakašviliho projevu jsem měl dojem, že si plete pravomoci šéfa oblasti a primátora Oděsy.“

Oleh Ljaško, šéf Radikální strany, která je součástí ukrajinské vládní koalice, je pro změnu v šoku, že se na Ukrajině už asi nenajde jediný vhodný kandidát na důležité posty. Jeho kolegové mají Saakašviliho jmenování rovnou za „plivanec do tváře ukrajinského národa“.

Ukrajinské sociální sítě prý zareagovaly cynicky. „Někteří konstatují, že je to jen pokračování střetu prezidenta Porošenka s nekorunovaným králem celého regionu Ihorem Kolomojským, což ve výsledku „odskáče“ Oděsa jako taková; šéfredaktor ukrajinské mutace Forbesu Vladimir Fedorin očekává, že gubernátorem Charkova se nyní logicky stane John McCain, další litují, že už nežije Augusto Pinochet, protože nejlepším kandidátem do vedení Charkovské oblasti by byl právě on,“ shrnuje Spencerová svůj dojem z toho, jak se o celé události píše na ukrajinských sociálních sítích.

Saakašvili gubernátorem jen do podzimu?

Prý se ozývají hlasy, podle nichž Saakašvili vydrží ve funkci maximálně do podzimu. Podle jiných se Oděsa pro Saakašviliho může naopak stát odrazovým můstkem do křesla ukrajinského premiéra.

Podle Ruska je to vše jen „cirkusová šou“. Podle gruzínského prezidenta Georgije Margvelašviliho je přijetí ukrajinského občanství urážkou Gruzie. „Přičemž gruzínští politici si vydechli úlevou, neboť coby Ukrajinec už Míša nebude moci být politicky činným ve své vlasti,“ podotýká Spencerová.

Gruzínské ministerstvo spravedlnosti prý má za to, že s novým občanstvím už Saakašviliho vydání požadovat nemůže, ale sám Saakašvili má za to, že se do Gruzie vrátí „dříve, než si mnozí myslí“ a o jeho občanství rozhodne „národ“.

Jmenování gruzínského exprezidenta gubernátorem Oděské oblasti okomentoval také aktuálně odstavený dněpropetrovský oligarcha Kolomojský. Na adresu Saakašviliho, který ve funkci střídá Kolomojského „muže“ Ihora Palicu, zavěštil: „Myslím, že je to jen dočasná figurka. Teď vzdá Oděsu Rusům a potom ji budeme muset znovu vojensky dobývat,“ podotkl očividně v narážce na Saakašviliho válku s Ruskem z roku 2008, po níž Gruzie přišla o Jižní Osetii.

Většina Ukrajinců žije pod hranicí chudoby

K dokreslení celé situace Spencerová připomíná, že podle standardů OSN 80 procent obyvatel Ukrajiny nyní žije pod hranicí chudoby, tedy s příjmem menším než pět dolarů na den. A výsledky průzkumu veřejného mínění konstatují, že většina Ukrajiny Porošenkovi nedůvěřuje. Těsně nadpoloviční (nebo alespoň poloviční) sympatie má jen u obyvatel Lvova, Chmelnického a Černovců, zatímco v Oděse ho podporuje 29 procent lidí, v Charkově 26 procent a v Mykolajevu dokonce jen 22 procent. V Kyjevě je na jeho straně 47 procent obyvatel, 50 je proti němu a tři procenta se nejsou s to rozhodnout.

Celý text je ZDE


 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…