Plivanec na Zemana od bývalého Havlova mluvčího. Fanatik evropské integrace na úrovni Miloše Jakeše. A další pravdomilové ze studia ČT. Petr Žantovský jim to spočetl všem

24.09.2016 14:08 | Zprávy

TÝDEN V MÉDIÍCH Projevu prezidenta Miloše Zemana na půdě OSN a ohlasu, kterého se mu dostalo, se důkladně věnuje Petr Žantovský ve svém pravidelném přehledu mediálních zajímavostí uplynulého týdne. Věnuje se také vystoupení politologa Jacquese Rupnika, jenž mluvil přesně tak, jak od něj Česká televize očekávala. Jeho pozornosti neuniklo ani to, jak rusofobové ve vysílání veřejnoprávní televize nedokázali zakrýt zklamání z výsledků parlamentních voleb v Ruské federaci.

Plivanec na Zemana od bývalého Havlova mluvčího. Fanatik evropské integrace na úrovni Miloše Jakeše. A další pravdomilové ze studia ČT. Petr Žantovský jim to spočetl všem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Pravidelný přehled mediálních zajímavostí začíná Petr Žantovský pohledem na to, jaký poprask vyvolal ve sdělovacích prostředcích projev prezidenta Miloše Zemana na půdě OSN. „To, co opravdu zaznělo, ten protiteroristický projev, se poté stal předmětem velmi rozporuplných, a to je slabé slovo, a podstatně méně zajímavých komentářů a hodnocení ze strany Zemanových dlouhodobých kritiků. V projevu nevidím žádný důvod k pohoršení nebo k nějakému pozastavení lidí, kteří tento projev nebo obecně Zemanovo působení tam podrobili kritice. Ať už to byl Tomáš Klvaňa, ať už to byl můj jmenovec Michael Žantovský, tak nějak nespatřuji ten podnět, proč by právě tenhle projev měl vyvolat takové zděšení v řadách našich zastánců pravdy, lásky a demokracie,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Petr Žantovský.

Při pohledu na jednotlivé pasáže projevu je podle něj zcela zřejmé, že je vystavěn tak jako většina dobrých Zemanových projevů. „Ne všechny jsou dobré, ale tenhle patří do množiny těch, které jsou opravdu dobré, promyšlené a zásadní. Je vystavěn podle jeho standardního modelu. Na úvod řekne, proč mluví, o čem mluví, pak velmi věcně, stručně a pochopitelně vysvětlí, o co mu jde, a na závěr vyloží nějakou pointu, která může, ale nemusí být překvapivá. Tentokrát ani není tak překvapivá jako logická. Překvapivá je možná jen pro někoho, jako je pan Klvaňa, kdo se domnívá, že prezident malé země by měl ve velkých světových organizacích držet pusu a krok. Jediný prezident, kterého se tahle údajně dobře míněná rada netýká, byl Václav Havel,“ upozorňuje mediální odborník na Klvaňovu úvahu.

Zeman neomílal prázdné fráze

„Nu, já si nemyslím, že Václav Havel byl výjimečnější než Miloš Zeman, byl to prezident stejné země, v jeho případě dvou zemí, posléze té stejné země jako Zeman, a tudíž si myslím, že na mezinárodní platformě požívají oba dva úplně stejných práv i povinností. Co se týče samotného obsahu projevu, tak nevím, proč vyvolal takový rozruch, protože na něm vlastně nic zvláštního není. Je v něm pouze ten jeden návrh, který stejně nemůže uskutečnit OSN, ale Rada bezpečnosti, a to je případné vytvoření těch bezpilotních jednotek, spolupráce zpravodajských služeb a tak dále. V tom může mít Česká republika pouze hlasovací pozici v případě nějakých rezolucí. Je ale úžasné, že Miloš Zeman zviditelnil naši zemi tím, že navrhl něco smysluplného, stručného, konkrétního, něco naprosto věcného a neomílal stejné fráze jako Barack Obama a spousta dalších řečníků při stejné příležitosti,“ vyzdvihuje Petr Žantovský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…