Plnější čekárny, odkládané operace. Takto prý budou od prosince vypadat nemocnice

20.11.2023 20:36 | Monitoring

Přes 6 000 lékařů přestane sloužit přesčasy a budou nemocnicím chybět na směnách. Od 1. prosince bude zajištěná akutní péče, podle zástupců České lékařské komory se ale odloží tisíce ambulantních návštěv a stovky operací.

Plnější čekárny, odkládané operace. Takto prý budou od prosince vypadat nemocnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Nejvíce omezený provoz bude ve fakultní nemocnicích v Krči či Motole, Hradci Králové nebo v Nemocnici Jihlava. Omezená bude na začátku prosince podle lékařů hlavně plánovaná péče. „Akutní provoz bude velmi omezený i z hlediska čekání a tak dále,“ uvedl viceprezident ČLK Jan Přáda.

Dodal, že akce není protestem ani hrozbou, ale pouhé dodržování zákoníku práce. Právě jeho změna byla prvním impulzem k řešení protestů, od října totiž měl být dobrovolný počet přesčasových hodin za rok až 832 hodin, dvojnásobek dosavadního limitu, řekl.

Forma protestu tak podle něj poukazuje na to, že deklarovaná dobrovolnost přesčasové práce ve zdravotnictví není reálně pravda, citoval jeho slova Blesk.cz.

Za současnou situaci nese podle Přády odpovědnost ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), jehož návrhy na řešení jejich požadavků nepovažuje za dostatečné. Znovu se zástupci komory spolu se zdravotnickými odbory s ministrem sejdou v úterý odpoledne.

Kabinet Petra Fialy (ODS) minulou středu schválil úpravy zákoníku práce, které požadovali protestující lékaři, informovala na svém webu Česká televize. Mladí lékaři i odboráři požadovali zrušení paragrafů o dobrovolnosti práce přesčas nad stanovený limit a umožnění služeb 24 hodin. Návrh předložil ministr Válek spolu se šéfem resortu práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) jako poslanecký, projednat ho chtějí ve zrychleném režimu. Návrh má v prosinci projednat Senát, platit má od ledna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…