Plyn: Česko nárůst 231%. Slovensko 18%, bere stále ruský

26.04.2023 14:45

Eurostat přišel se srovnáním růstu cen elektřiny a plynu členských zemí Evropské unie ve druhé polovině roku 2022 oproti témuž období roku 2021. Ceny plynu stouply v České republice vůbec nejvíce ze všech zemí Evropské unie, a to o 231 procent. Na Slovensku byl růst cen druhý nejmenší mezi zeměmi EU, a to jen 18 procent, 60 procent zemního plynu stále dle serveru Politico získává od Ruska. Nárůst cen elektřiny činil v ČR 97 procent, Česko je tak druhé nejhorší, hned za Rumunskem. „Energetický debakl“, nazval situaci Karel Havlíček (ANO).

Plyn: Česko nárůst 231%. Slovensko 18%, bere stále ruský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plynoměr, ilustrační foto

Statistický úřad Evropské unie dnes zveřejnil statistické srovnání členských států Evropské unie v cenách plynu a elektřiny. V druhé polovině roku 2022 vzrostly ceny elektřiny v domácnostech členských států oproti druhé polovině roku 2021 z 23,5 eur na 28 eur za 100 kWh. Ceny plynu se zvedly z 7,8 eur na 11,4 eur za 100 kWh. Dle Eurostatu se jedná o rekordní ceny.

 

 

Česká republika se v růstu cen elektřiny ocitá na stupních vítězů spolu s Rumunskem a Dánskem. V Rumunsku vrostly ceny o 112 procent, v České republice o 97 procent a v Dánsku o procent 70. Ceny drasticky nerostly pouze na Maltě a v Nizozemí.

 

 

Ceny plynu se zvedly ve všech zemí Evropské unie, nicméně i zde se Česko ocitá mezi prvními třemi zeměmi s nejvyšším růstem cen. První příčku zaujímá Česká republika s 231 procenty, čímž dalece předčila i Rumunsko se 165 procenty, v němž byl zaznamenán druhý nejvyšší růst cen plynu. Třetí zemí s nejvyšším růstem cen plynu je se 157 procenty Litva. Mezi země s nejnižším růstem patří Chorvatsko (14 %) a Slovensko (18 %). To dle tvrzení serveru Politico stále bere 60 procent zemního plynu od Ruska, stejně jako 95 procent ropy a veškeré jaderné palivo. Před vypuknutím války na Ukrajině odebíralo od Ruska 90 procent plynu. Datum, kdy by mělo být Slovensko totálně nezávislé na dovozu plynu z Ruska, stále nebylo stanoveno.

 

 

Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček situaci označil za „energetický debakl“. „Poté, co Eurostat zveřejnil, že ČR měla za druhé pololetí 2022 druhý nejvyšší nárůst cen elektřiny v EU, přišla další rána. V plynu jsme úplně nejhorší. Nárůst 231 %. A teď si může ministr Martin Kupka přihodit další kuličku…“ napsal na twitter.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fiala už vyřvává , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKarval , 26.04.2023 15:49:47
Že to není pravda,že ceny nesedí!!! Je tedy nejvyšší čas,aby si šel SEDNOUT Fiala a s ním celá ta jeho sebranka.Teď vysíla signály,že si pozve všechny na koberec,aby přišel na to,kdo za to může!!! No kdo asi.......Putin,Babiš,Okamura,Rajchl,proruští švábi,dezoláti,chcimírové a asi 8 milionů dalších šmejdů,kteří ho nemají rádi!!! Ne ne Fialenky,můžeš za to jen a jen ty a ta vládní zlodějská banda!!! No ale jak se říká,,na každou svini se voda vaří!!! Ta tvoje má tak 95°C.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …