Plynová krize na Ukrajině se vyřeší, věří ministr Mládek

16.06.2014 22:57

Rusko zastavilo dodávky zemního plynu na Ukrajinu. Nedostalo dvě miliardy dolarů, které měly splatit část dluhu. V pořadu Události komentáře se k tomu vyjádřil ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). V případě vyřešení plynové krize je optimistický. Zvláštní velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška ale varoval, že na Ukrajině probíhá válka a dodávky plynu se mohou zastavit úplně.

Plynová krize na Ukrajině se vyřeší, věří ministr Mládek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Česko je podle Mládka připravené na případnou energetickou krizi. Připravuje se na ni od roku 2009. Upozornil zejména na tok ruského plynu do Česka skrze Nordstream.

Situace není podle Mládka dramatická. Ukrajina prý krizi vyřeší

„Jsou větší zásobníky. Máme v tuto chvíli plynu na více než sto dní. Vidím tu situaci jako znepokojivou ale nevidím ji jako dramatickou. Ukrajina aspoň některé faktury zaplatila a probíhá jednání, byť není zcela úspěšné,“ připomněl Mládek.

Jak dlouho bude krize současná krize trvat? „Co se týče dodávek plynu skrze Ukrajinu, tak jsem optimista a myslím si, že se to vyřeší. Není možné, aby Ukrajina zadržovala dodávky plynu do Evropy, když s ní chce spolupracovat.  Kde jsem menší optimista, je hospodářský vývoj na Ukrajině,“ reagoval ministr průmyslu.

Stále počítám s tím, že plyn z Ruska nebude téct vůbec, obává se Bartuška

Zvláštní velvyslanec ČR pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška byl ale o poznání méně optimistický.

„Pár kilometrů od nás probíhá válka. Tohle není plynová krize, tohle je regulérní válka a energetické výpadky jsou pouze sekundární. Stále počítám s tím, že plyn z Ruska nebude téct vůbec nebo bude přitékat velmi nepravidelně,“ varoval.

Budeme fungovat i při úplném uzavření plynu, věří Benčík z plynárenského svazu

Radek Benčík, člen rady Českého plynárenského svazu, připustil, že je těžké předvídat, co se bude dít zítra nebo pozítří.

„Ale kdybychom tu krizi dnes srovnávali s tou minulou, tak se toho hodně změnilo. Je tu spousta technických opatření. Byli bychom schopni fungovat i při uzavření. Můžeme ten tok plynu měnit ze západu na východ, ze severu na jih. Oproti krizi 2009 je tady stále ještě situace taková, že plyn proudí. I díky opatřením, máme zásobníky na vysoké úrovni, jsme schopni fungovat dál. Jsou tady bezpečné zásoby i v případě jakéhokoli přerušení,“ ujistil.


 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…