Plzeň opět finančně podpoří rezidenční pobyty umělců

22.12.2019 15:35

Plzeň opět v příštím roce finančně podpoří rezidenční pobyty umělců, kteří budou ve městě tvořit svá díla. Magistrát na to vyčlenil 300 000 korun, stejně jako letos.

Plzeň opět finančně podpoří rezidenční pobyty umělců
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Může jít o literární, výtvarnou, hudební, divadelní, taneční či designovou tvorbu, řekla ČTK primátorova náměstkyně odpovědná za kulturu Eliška Bartáková (ANO).

„Přednost budou mít realizace děl v různých částech centra města Plzně,“ uvedla. Hlavní myšlenkou uměleckých rezidencí je totiž následná prezentace umění a kultury ve veřejném prostoru. Na podporu stipendií a rezidencí pamatuje i městský program rozvoje kultury pro roky 2020 až 2030. „Snahou je přilákat do města nové tvůrce, know-how, myšlenky a nápady. Tato podpora je zaměřena na umělce z České republiky i ze zahraničí,“ poznamenala Bartáková.

Podporovanými rezidenčními pobyty umělců se Plzeň podle ní připojuje k celosvětové praxi. Rezidenční pobyty umělců jsou ve světě běžnou záležitostí, ročně se jich ve více než 50 zemích světa koná okolo tisíce.

Dotace bude město přidělovat prostřednictvím spolků či sdružení, které o podporu na konkrétní projekt zažádají. Na jednu rezidenci město vyplatí maximálně 50 000 korun. Žádosti o dotaci bude magistrátní odbor kultury přijímat od 21. do 25. ledna 2020. V minulých letech tento grant využily mimo jiné sdružení Johan, Plzeň 2015, Anymous Art.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…