Plzeňský kraj vyhlásil stav ohrožení, záplavy by neměly nastat

02.06.2013 17:02

Plzeňský kraj vyhlásil dnes odpoledne po jednání krajské povodňové komise stav ohrožení kvůli velké vodě. Díky tomu má možnost mimořádně a rychle manipulovat s vodními díly, tedy hlavně na přehradách Hracholusky na Plzeňsku a v Nýrsku na Klatovsku. Hejtman Milan Chovanec (ČSSD) ale zároveň oznámil, že podle informací ČHMÚ a Povodí Vltavy by už v regionu nemělo docházet k zásadním problémům.

Plzeňský kraj vyhlásil stav ohrožení, záplavy by neměly nastat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozvodněná řeka, ilustrační foto

Významné srážky jsou jen v Českém lese, tedy na Tachovsku a Domažlicku, odkud tečou Radbuza a Mže. Pokud vyjdou prognózy meteorologů, tak má region to nejhorší za sebou, řekl Chovanec ČTK.

Dvacetiletá voda

"Nyní čekáme jako na velkou neznámou, jaký bude nátok do přehrady Hracholusky. V Českém lese jsou prognózovány největší srážky, až kolem 20 milimetrů," uvedl. Definitivně jasno bude v pondělí ráno. Povodí Vltavy začalo Hracholusky vypouštět už 18. května a zádržná schopnost přehrady by měla být dostatečná do středy. "Natéká tam 70 kubíků a odtéká 43 kubíků, což je neškodný odtok, který by neměl zaplavovat pole ani obce po Mži dolů. Trochu pomáháme Středočechům a Praze," řekl hejtman. V Českém lese má do 24:00 napršet až sedm milimetrů srážek.

"Prognózy pro naše Povodí jsou příznivé. V Českém lese už by to měly být jen mírné srážky, které by se měly během úterka rozplynout," řekl ředitel plzeňského závodu Povodí Vltavy Miloň Kučera. Největší problémy byly podle něj v pátek a v sobotu v Brdech, díky nimž dosáhla Klabava až dvacetileté vody, ale nyní po kulminaci klesá. Radbuza a Úhlava by měla kulminovat v bezpečném pásmu v pondělní dopoledne. "To si ráno ověříme. Pokud by pršelo více, než se předpokládá, tak přijmeme další opatření," dodal. Povodňová komise dále zasedne v pondělí v 09:30.

Kraj vyhlásil třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení, který umožňuje rychle manipulovat s vodními díly. Jedna mimořádná manipulace už byla v Nýrsku na požadavek Klatov a Dolan a podařilo se tak ochránit některé budovy. Spolupráce s obcemi je perfektní, dodal. Kraj dnes otevřel na svém webu aplikaci Obnova, kam by měly hlásit škody. Na krajském webu mají být také veškeré informace pro občany včetně prognóz. Jedinou evakuací v regionu byla zatím záchrana lidí z chaty na Zvíkovci na Berounce, jimž voda zaplavila cestu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…